Mélynyugalmi állapotban a szőlő

2021.02.18. 15:09

Még nem okozott gondot a hőmérséklet-ingadozás

Kifejezetten jót tesz a szőlőnek az elmúlt napokban tapasztalható fagyos időjárás – vélik az avatott szakemberek.

Zs. K.

20210115 Győrszemere Szőlő metszés a Cseri pincészet szőlősoraiban, Képen: Cseri Norbert borász tanítja a metszést Kovács Krisztiánnak, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

A növény mélynyugalmi állapotban van, amíg a talajhőmérséklet tartósan el nem éri az átlagos 10–15 Celsius-fokot. A drasztikus hőmérséklet-csökkenés, mondhatni kissé megviselheti a szőlőt, de nem tesz maradandó kárt a tőkékben.

– Ilyenkor növényvédelmi szempontból mindenképpen jól jön egy kis fagy, hiszen enyhe télen a vesszőkön, a törzsrészeken és a háncsrészek alatt különböző kórokozók és kártevők át tudnak telelni. A tartós hideg pozitív hatással lehet a növény jövő évi növekedésére, és sokkal kevesebb növényvédelmi beavatkozásra lehet szükség.

Ez utóbbit azonban még nagyban befolyásolhatja a tavaszi időjárás, a csapadék mennyisége. Vasárnapig még azt mondják az időjósok, hogy napközben is marad a fagy, úgyhogy nem lesz probléma. A gazdák addig is metszik a szőlőt, melyet a nedvkeringés beindulásáig kell elvégezniük – mondta Nagy Gergely, a Villányi borvidék hegyközségi tanácsának titkára.

A gyümölcsösökben okozhatott gondokat a tavaszias télből a fagyos időre való gyors átállás, hiszen a múlt heti enyhe napokon rügyeztek a fák. A Tenkes déli oldalán elhelyezkedő gyümölcsösben még éppen nincs probléma, a sok napsütésben részesülő hegyen tegnap –1 fok volt és érezni lehetett a nap erejét is. Szerencse, hogy a rügyek nem pattantak ki korábban, így most nincs a faggyal gond. Kovács László, a biogyümölcsös gazdája elmondta, piros bimbós állapotban érte a rügyeket a fagy, amelyek visszazáródtak, szóval ha nem lesz –10 fok körüli hőmérséklet a napokban, akkor nem lesz különösebb probléma.

Azonban közel a rügypattanás, így arra számít, hogy ha vége lesz a fagyos időjárásnak és jobb idő lesz, akkor 3 hét múlva már virágozni fognak a korai érésű kajszifák. A szélsőséges hőmérséklet-ingadozás bizony nagyon nem tesz jót a fáknak, és az is probléma, hogy évek óta nem volt olyan tél, amikor a gyümölcsfák legalább 90 napra mélynyugalmi állapotba kerülhettek volna. Erre pedig ezeknek a fáknak is nagy szükségük lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!