Kell az igazolás

2021.02.09. 20:00

Továbbra is ingyen utazhatnak busszal, vonattal az egészségügyben dolgozók

 A koronavírus-járvány megfékezésével kapcsolatos intézkedések egyike, hogy az egészségügyi dolgozók ingyenesen vehetik igénybe a közösségi közlekedést.

T. V.

20200915 Székesfehérvár Illusztráció Kötelező maszk használat a tömegközlekedési eszközökön. Ennek elmulasztása pénzbüntetéssel jár Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Pesti Tamás

Így azt sem tudják, hogy vegyenek-e havi vagy 30 napos bérletet.

Mivel továbbra is érvényben van a veszélyhelyzet, ez egyúttal azt is jelenti, hogy a veszélyhelyzetben hozott 2021. február 8. napjáig érvényes rendkívüli intézkedéseket a meglévő kötelezettségek változatlanul hagyásával továbbra is fenntartják.

Így ezután is ingyenesen utazhatnak a veszélyhelyzettel összefüggő feladatokat ellátó, illetve járvány elleni védekezésben közreműködő személyek a MÁV-csoport – a vasút, a HÉV és a Volánbusz – járatain. Míg korábban csak az egészségügyi dolgozók utazhattak korlátlanul díjmentesen a közösségi közlekedésben, december 16-tól kiterjesztették a kedvezményezettek körét. Így ha a vírus elleni védekezésben vesznek részt, ingyen utazhatnak a szociális, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál dolgozók, a közszolgálati tisztviselők és kormánytisztviselők, a honvédelmi vagy rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél jogviszonyban állók is.

A Pécsett busszal közlekedők számára fontos információ, hogy a Tüke Busz Zrt. is biztosítja a díjmentes utazást az egészségügyi dolgozóknak, valamint az orvos és egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatóknak, akik a védekezésben közreműködnek. Emellett többek között a szociális, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi szolgáltatónál, intézményben, illetve hálózatnál dolgozóknak, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának.

Az utasoknak azonban fontos tudniuk, a díjmentes utazás továbbra is csak a kormányrendelet szerinti kinyomtatott, kitöltött, hivatalos igazolással lehetséges. A járatokon pedig természetesen továbbra is érvényben maradnak a maszkviselés szabályaira vonatkozó előírások. A veszélyhelyzet kihirdetésével pedig újból meghosszabbodott az utazási kedvezményre jogosító igazolványok, így a diákigazolványok felhasználhatóságának ideje. Ezek és az ezeket helyettesítő igazolások a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!