jószomszédi (v)iszony

2021.02.11. 14:00

Vitáznak a faágak miatt a szomszédok

Kerítésen átlógó faágak keserítik meg a kerttulajdonosok, gyalogosok életét – olvasóink panaszai szerint. Ha a növény az ingatlan használatát akadályozza, vagy egyszerűen csak zavaró, a tulajdonosának vannak jogszabályban rögzített lehetőségei a helyzet rendezésére.

Wald Kata

20191123 Felsőtárkány fotó: Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap Faültetés a Békatutaj Kalandtúra Társasággal Natura 2000 (Bükki Nemzeti Park).

Fotó: Dániel Berán

– Az ezer négyzetméteres komlói telkemből száz négyzetméternyi területet semmire nem tudok használni, mert a szomszédból átlógó hatalmas diófa lombkoronája ellehetetleníti a kertművelést – kereste meg lapunkat a minap panaszával egy olvasónk. Pécsett a Mecsekoldal egyik utcájából érkezett hasonló panasz, azzal a különbséggel, hogy ott az egyik ház tövében cseperedő fa ágai a járdán való közlekedést akadályozzák.

Első lépés: felhívni a figyelmet a metszésre

Az olvasói panaszok alapján a Pécsi Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztálya a következőkről tájékoztatta lapunkat: a vonatkozó törvény szerint, ha az átlógó ágak, vagy átnyúló gyökerek az ingatlan rendes használatát (pl. a telken történő közlekedést) akadályozzák, úgy annak tulajdonosa első lépésként köteles felhívni a növény tulajdonosát a szükséges metszések elvégzésére – a későbbi bizonyíthatóság érdekében ezt célszerű írásban megtenni, és érdemes leírni az ingatlan rendes használatát akadályozó körülményt is. Ha a felszólítás eredménytelen, a panaszos jogosulttá válik az áthajló ágak és átnyúló gyökerek levágására. Ha pedig ezen munkálatok során költség merül fel, úgy annak megtérítését lehet követelni a növény tulajdonosától.

– Ha az átlógás nem akadályozza az ingatlan rendes használhatóságát, de zavaró hatással jár, a jószomszédi viszony érdekében akkor is célszerű felhívni első lépésként a növény tulajdonosát a metszés elvégzésére, viszont annak elmaradása esetén levágás helyett birtokvédelmi eljárást lehet kezdeményezni: ha egy évnél nem régebb óta áll fenn a probléma, akkor a település jegyzőjénél, míg egy évet meghaladó esetben csak a bíróság előtt – közölte a főosztály.

– Pécsett tavaly több megkeresés, birtokvédelmi kérelem érkezett ilyen ügyekben, mint a korábbi évben, de az összes eljáráshoz viszonyítva még így sem tekinthető jelentősnek, számuk nem haladja meg a két tucatot – tették hozzá.

A jogszabály rendelkezik arról is, kié a gyümölcs

Arról, hogy a fa termése kinek a tulajdona, szintén rendelkezik a jogszabály: eszerint az átlógó ágakon lévő termés a fa tulajdonosáé, mi több, még a szomszédos ingatlanról áthulló, lehulló gyümölcs is csak akkor szedhető fel, ha a növény tulajdonosa a termény beszedését elmulasztotta.

Fontos tudni azt is, hogy a köztisztaság fenntartásáról szóló önkormányzati rendelet értelmében az ingatlan birtokosa köteles gondoskodni – a gyalogos-, illetve a közúti forgalom, illetve forgalomirányító lámpa és tábla láthatóságának biztosítása érdekében – a járda és az úttest fölé nyúló ágak, továbbá az elektromos légvezetékeket veszélyeztető ágak és bokrok megfelelő nyeséséről és a nyesedék elszállíttatásáról. E kötelezettség teljesítésének elmulasztása esetén bejelentést lehet tenni a Pécsi Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztályánál (7621 Pécs, Kossuth tér 1–3., [email protected]), ahol külön eljárás keretében kerül sor a metszés kikényszerítésére.

 

A védőtávolságokat be kell tartani

Fontos tudni, hogy a fák ültetésének is vannak betartandó előírásai – Pécsett a fás szárú növények telekhatáron történő telepítésének a szabályairól szóló 41/2016. (X. 28.) önkormányzati rendelet tartalmazza a hatályba lépését (2016. november 11.) követően ültetett fás szárú növények tekintetében betartandó védőtávolságokat.

Ezek megtartása alól a telepítő indokolt és a megjelölt önkormányzati rendeletben foglalt mellékletekkel ellátott kérelemre a jegyző eltérést engedélyezhet.

A pécsi hatósági főosztály tájékoztatása szerint a telepítési távolságok megsértése esetén a jegyző kötelezi a tulajdonost, hogy a fás szárú növény áttelepítésével feleljen meg a rendelet szerinti szabályoknak, kivéve ha a növény tulajdonosa kertészeti szakvéleménnyel bizonyítja, hogy az áttelepítés a fás szárú növény teljes pusztulását okozná.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!