Gyurcsánytangó Pécsen

2021.03.04. 20:00

A Poszf végét már Pécs városa is akarta

A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) cáfolja a pécsi önkormányzat állításait és szerintük közösen döntöttek arról is, hogy megszüntetik a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező céget, a Poszf Nkft.-t, nem pedig a MTT deklarálta csupán ezt, ahogy ez a városháza szerdai sajtóközleményében állt.

Bóka Máté

Megkezdődött az országos színházi találkoó Halász Judit a díszvendég

Fotó: Laufer László

Már nemcsak az országos politikai körökben, hanem a kulturális szférában is elterjedt vélekedés az, hogy Pécsen súlyos belső konfliktusok, hatalmi helyezkedések terhelik a baloldali városvezetői koalíció működését, amik kihatnak a különböző partnerekkel való együttműködésekre is. A baloldali városháza – közvetett és közvetlen – utasításai alapján indított kommunikációs támadásai sorozatosak, legutóbb a Pécsi Országos Színházi Találkozó kapcsán mentek neki a fesztivált szervező partnercég, a Poszf NKft. kisebbségi tulajdonosának.

A Magyar Teátrumi Társaság azonban cáfolja az önkormányzat állításait. Mint lapunkkal is közölték, érthetetlen számukra, hogy miért a sajtóban üzengetnek a tulajdonostársuknak, miközben három héttel ezelőtt a Poszf NKft. taggyűlésen közösen, egyhangúlag döntöttek arról, hogy a pécsi fesztivált szervező kft.-t megszüntetik végelszámolással.

Ráadásul a támadó közleményt kiadó pécsi önkormányzat nem is közvetlen tulajdonosa a cégnek, az valójában a Zsolnay Örökségkezelő Kft. (ZSÖK), amelynek a Poszf-ban-nek kétszer akkora tulajdonrésze van, mint a Magyar Teátrumi Társaságnak, vagyis ha valamint nagyon akart volna Pécs, akkor azt végrehajthatta volna – tisztázta a helyzetet az MTT.

Nagy kérdés, hogy a városi költségvetés nehéz helyzetére folyamatosan hivatkozó, a kormánnyal szemben rendszeresen agitáló balliberális koalíció miből szeretné megvalósítani az országos színházi találkozót Pécsen – ahogy ezt korábbi közleményükben írták.

 

Szamárságokat beszélnek

A Magyar Teátrumi Társaság csütörtöki közleményben azt írta, hogy az elmúlt években Pécs nem „befelé”, hanem „kifelé” ment a POSZT-ból. Megemlítették, hogy közös döntés után a nyilvánosság előtt a Teátrumi Társaságot rágalmazták és valótlanságokat állítottak róluk, illetve hogy a helyi politikai problémák közepette „egyesek szamárságokat beszélnek”. Kitértek arra is, korábban a POSZT vándorfesztivállá alakítása többször, a Magyar Színházi Társasággal egyetértésben is felmerült már.

Az MTT szerint ez lenne a helyes forma, így néha Pécs is lehetne a találkozó helyszíne.

 

https://www.bama.hu/helyi-ertek/velem-en/elkoszonunk-3612484/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!