járvány

2021.03.16. 14:00

A szakmák sztárjainak fesztiválja is elmarad

Az országos szakmai versenyek forgatókönyvét is átírta a járvány: a megmérettetés a szokásosnál később ugyan, de elindult, a legfelkészültebb diákok további válogatóversenye és az országos döntő, a Szakma Sztár Fesztivál azonban ezúttal elmarad.

Wald Kata

Fotó: Löffler Péter

A nappali tagozaton végzős diákok számára az idei tanévben már tizennegyedik alkalommal hirdette meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt – ezeken a megmérettetéseken minden évben hagyományosan születnek szép baranyai sikerek.

A hangsúlyozottan gyakorlatorientált megmérettetés célja a magyar szakképzés színvonalának további emelése, eredményeinek széles körű bemutatása, a „fizikai” szakmák népszerűsítése – a verseny hagyományosan az év második hetében indul, idén azonban a járványhelyzetre tekintettel a kezdés időpontját kétszer is halasztották, így az március 1-jén startolt el, és egy héten át a járványügyi biztonsági előírások szigorú betartása mellett zavartalanul zajlott.

Az első napokon még javában zajlott a versengés

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztatása szerint megyénkben 32 szakmában regisztráltak az iskolák összesen 264 versenyzőt. Az első héten a versenyen naponta megjelent írásbelizők létszáma egyáltalán nem mutatta a koronavírus sajnos meredeken emelkedő számait, több napon is teljes létszámban megjelentek a diákok, és megírták a dolgozatukat: összesen 118 tanuló 17 különféle szakmában.

A járvány azonban közbeszólt: a kormányzati bejelentéseket követően a területi előválogatókat március 8-tól törölték – ilyenre a verseny történetében még nem volt példa. Az országos döntő, a Szakma Sztár Fesztivál is elmarad – ezen 2019-ben megyénkből 6 tanuló ért el dobogós helyezést. Akkor a rendezvényre a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében a baranyai iskolákból közel 400 tanuló látogatott el kísérő tanáraival. A koronavírus-járványra tekintettel a fesztivált tavaly se tartották meg.

A pályaválasztást is segítik

Az általános iskolások körében igen népszerű szakmaismereti versenyeket ez év tavaszán is megrendezte a kamara: ezek során a gépipari, a villamosipari-elektronikai, valamint az építőipari szakterületek valamelyikét ismerhetik meg a pályaválasztás előtt álló diákok. Idén 98 csapat, 294 gyermek nevezett. Az első forduló az online térben zajlott: szakmaismereti kérdőívet töltöttek ki a csapatok, ezen kívül virtuális üzemlátogatásra vitték őket, ahol a baranyai vállalkozások mindennapjaiba pillanthatnak be a versenyzők. A második fordulóban lépegető, bicegő robotokat, vagy kis házikót, makettet kell építeniük. A döntőket március végén-április elején tartják a kiírás szerint – ezeket a járványhelyzet függvényében rendezik majd meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában