segítség

2021.03.04. 19:10

Ágzúzó tünteti el a nyesedéket

Február közepe óta ágzúzó segíti a szászváriakat a lakókörnyezetükben keletkezett zöld ágnyesedék feldolgozásában – a gép beszerzésére a Magyar Falu Programban elnyert pályázati támogatásból nyílt az önkormányzatnak lehetősége.

W. K.

A szolgáltatást egy zárt telepen biztosítják, és február közepétől november 30-ig vehetik igénybe a helybéliek, a helyszínen lévő megbízott személynél jelentkezve. Az ágzúzó gép kizárólag a szászvári lakosokat szolgálja – a jogosultságot lakcímkártyával kell igazolni.

A Rét utca végén található telephelyen az öt centiméternél nem vastagabb zöld ágnyesedéket, illetve a vágott füvet tudják fogadni – a feldolgozási területre való szállítás a lakók feladata. Fontos tudni, hogy a telepen egyéb szemét lerakása tilos, ezt a feldolgozásra váró hulladék átvételekor ellenőrizni fogják. Eljárást indítanak, ha valaki illegálisan hordja oda a szemetét.

A szolgáltatással az önkormányzat célja, hogy az ágzúzó géppel segítse a helybélieket a kertekben, udvarokban keletkező zöldhulladék kezelésében, hiszen a vonatkozó törvénymódosítás szerint annak elégetése idéntől nem megengedett. Csak a vírus okozta veszélyhelyzet, ami miatt még mindig lehet tüzet rakni a kertben azokon a településeken, ahol ezt egyébként a helyi rendelet lehetővé teszi.

A levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló kormányrendelet ugyanis meghagyta az önkormányzatok számára azt a jogot, hogy szabályozzák az avarégetést a veszélyhelyzet idején – eszerint még 2021. május 23-ig szabad az égetés ott, ahol a helyi rendelet erre lehetőséget ad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!