segítség

2021.03.04. 07:00

Az önkormányzatok is segítik az oltópontokra való eljutást

Az önkormányzatok a vírushelyzetben is támogatják a lakókat. Már nemcsak a bevásárlásban és a gyógyszerek kiváltásában segítenek, hanem az oltópontokra való eljutásban és a vakcinára való regisztrációban is.

Mészáros Rita

20201015 Edve Falubusz pályázat. Képen: Imre László, Edve polgármestere (b) és Szalai Károly falugondnok. Ez a falubusz kerül majd a nyárádszentbenedeki testvértelepülésükre. Fotó: Kustor Réka KR Kisalföld

Fotó: Laufer László

A vírushelyzetben a legtöbb önkormányzat valamilyen módon próbálja támogatni a lakosokat, így például szükség esetén jelenleg is elintézik a bevásárlást, vagy kiváltják a gyógyszereket. Most pedig már arról is beszámolhatnak, hogy az oltási program támogatásaként a háziorvoshoz, illetve a kórházi oltópontokra való eljutásban is segítenek azoknak, akik ezt igénylik.

Több önkormányzat bevezette az úgynevezett háztól házig szolgáltatást, ami azt jelenti, hogy a vakcinára váró embereket az otthonuknál felveszik, elszállítják őket az oltópontra, majd hazaviszik őket. Ófalun ezt a feladatot a falugondoki szolgálat látja el, de igény szerint Pécsváradon is biztosítanak ilyen célra járművet. Gödrén szintén működik hasonló szolgáltatás, a tapasztalatok szerint igen hatékonyan.

Ahogy Gelencsér Gábor, a település polgármestere elmondta, egy széleskörű összefogásnak köszönhetően szervezhették meg ezt a kezdeményezést, amelyben a védőnő, az önkormányzat dolgozói, a falugondnok és a polgárőr-egyesület is kiveszi a részét. A község területe nagy, hiszen a három településrész mellett két lakott külterülettel is rendelkeznek, ezért adott esetben elég komoly távolságokat kell megtenni, hogy a központban lévő háziorvosi rendelőhöz vagy a kijelölt oltóponthoz eljussanak az oltásra váró páciensek. Az önkormányzat éppen ezért felméri az igényeket, hogy kinek okoz gondot az utazás, és nekik segítenek abban.

A falugondnoki busz mellett már a polgárőrök autóját is bevetették erre a célra, szükség is van rá, hiszen csak múlt hét csütörtökön mintegy ötven ember szállítását kellett megoldani. A polgármester úgy látja, hatékonyan működik ez a módszer, Gödrén sokan megkapták már az első oltást, és most várnak a második adagra.

Még a regisztrációban is segítenek

Nemcsak az oltópontokra való utazásban, hanem a vakcinára való online regisztrációban is segíti sok település azokat, akiknek ez valami miatt gondot okoz. Gödrén az önkormányzati hivatalban várják azokat, akiknek nincsen otthon internetkapcsolatuk, vagy nem tudják, hogyan kell e-mail-címet létrehozni. Ott ezt pár perc alatt megoldják, de az embereket arra kérik, hogy személyes okmányaikat, valamint a tajkártyájukat mindenképpen vigyék magukkal, hiszen anélkül nem lehetséges a regisztráció. Hasonló kezdeményezés tehát több baranyai településen elindult, Pécsváradon például ebben az ügyben a Családsegítő Szolgálathoz lehet fordulni, Mágocson pedig az önkormányzati hivatalhoz, a könyvtárhoz, valamint a Család- és Gyermekjóléti Hivatalhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában