Gyurcsánytangó Pécsen

2021.03.17. 07:00

Egy magáncég a Megyeri út mellett építene lakásokat a Pécs Plázánál

A nemzeti oldal szerint kérdés, hogy újabb lakásokra van-e szükség Pécsen, a baloldal szerint azonban a különböző cégekkel folytatott tárgyalások egyik kérdése az, hogy lehet-e „normálisan lakni Pécsen?”

Bóka Máté

Valamilyen oknál fogva a városháza irányítása alá került és lakájüzemre váltott balliberális sajtó sem verte nagydobra azt az elképzelést, amelyről a Pécsi Építési Szabályzat módosítása kapcsán tárgyaltak a képviselők keddi online konzultáción.

A baloldali városvezetés által alkotott polgármesteri indítványban ugyanis az szerepel, hogy a Megyeri út mellett, a Pécs Pláza szomszédságában fekvő közel három és fél hektáros területen majdnem 400 lakásos társasházat – valamint egy utat – szeretne felhúzni egy beruházó – ennek bekerülési költsége több mint 10 milliárd forint. A vállalkozó ehhez azt kérte az önkormányzattól, hogy a gazdasági kereskedelmi szolgáltató (Gksz) övezeti besorolás helyett „településközponti terület” kijelölést kaphassa meg a telek a fejlesztés érdekében. Az érintett területen azonban korábban egy benzinkút is működött, áll rajta egy évek óta üresen lévő autószalon és szervizépület is.

Kővári János, az ÖPE-KNDP frakció vezetője éppen ezért azt is felvetette, hogy tudomása szerint környezetvédelmi hatósági vizsgálat is folyamatban van a telekkel kapcsolatban, valamint kérdés, hogy az ingatlan tulajdonviszonyai mennyiben tisztázottak, illetve vajon miért szükséges most ezt kiemelt beruházásként kezelni?

A baloldali alpolgármester, Ruzsa Csaba arról beszélt, hogy a különböző szolgáltatóközpontokkal való tárgyalás során kiderült, hogy egyik fontos szempontjuk ezeknek a cégeknek, hogy lehet-e „lakni normálisan Pécsen, vannak-e új lakások Pécsen”.

- Ebben a tekintetben van egy szégyenfolt – fogalmazott a baloldali politikus, aki szerint a szóban forgó Megyeri úti részen egy bank és a területen korábban működő vállalkozó közötti pénzügyi vita miatt bontották el a benzinkutat is és valóban van környezetvédelmi probléma is, de a vállalkozó vállalta a környezetvédelmi problémák rendezését.

Kővári János erre válaszul azért megjegyezte, hogy az elmúlt években több mint ezer lakás épült Pécsen, nem biztos hogy újabbak építése lenne a helyes irány.

Csizmadia Péter (Fidesz) frakcióvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a választási kampányban az volt a fő baloldali mantra, hogy nem történt Pécsen semmi, de kedden éppen azért kellett tárgyalni az egyik napirendet, mert az előző városvezetés idején hozott intézkedések nyomán megtelt a Déli Ipari Park és új területeket kell bevonni a befektetők számára. Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP) képviselő azt pedzegette, hogy Pécs „távol-keleti„ részein, vagyis Vasason, Hirden és Somogyban lehetséges-e új fejlesztési területeket kijelölni.

Rengeteg új épült

A Szigeti városrészben az elmúlt években folyamatossá váltak a társasházi építkezések, amelyekkel leginkább a külföldi diákokat kívánták kiszolgálni. A kormány az előző városvezetés javaslatára, valamit az egyetem mostani és előző rektorának a korábbi közbenjárására is a Modern Városok Program egyik legfontosabb elemeként az egyetemfejlesztést tűzte ki célul, azon belül is külföldi hallgatók Pécsre csábítását. A belvárosban is több nagy ingatlanfejlesztés zajlott le, vagy még zajlik jelenleg: elég a volt Munkácsy-rendelő átalakítására, az egykori kispiac területén megépült társasházakra, az Árnyas-lakópark létrehozására, vagy éppen ez egyik baloldali befektető belvárosi ingatlanos ügyleteire gondolni. Sőt, Tóth Bertalan MSZP-elnök is éppen egy ilyen, a baloldali vállalkozó által csak Donátusi Villaparknak nevezett területen vásárolt magának csok igénybevételével otthont, holott az szocialisták támadták ezt az intézkedést is az elmúlt években.

Képünk illusztráció.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában