Elfogynak?

2021.03.15. 18:00

Egyre kevesebb a béka, már csak pár százat mentenek

A tavasz eleje többek között a békamentésről szól az orfűi és a sikondai tavaknál is, de sajnos a szakemberek évről évre egyre kevesebb állatnak segíthetnek.

M. R.

Fotó: Kulcsár Péter

Ahogy a Magyar Madártani Egyesület a közleményében írja, a békák száma olyan drasztikusan lecsökkent, hogy a sikondai tavaknál az idei évben már nincs is szükség terelőhálókra.

A területen a mentés a Duna-Dráva Nemzeti Park koordinálásával zajlik, tavaly ott mindössze 165 kétéltű akadt fenn a hálón. Akkor látszik igazán, hogy ez mennyire kevés, ha összehasonlítjuk azzal, hogy volt olyan év, amikor négyezer (!) példányt is összegyűjtöttek.

Sikondán tehát esti járőrözéssel mentik majd a békákat a következő hetekben, viszont az orfűi Kis-tó nyugati és a Pécsi-tó déli oldalán húzódó forgalmas közlekedési utak mentén még kellenek a hálók, így azokat február végén már fel is állították a szakemberek. A múlt évi adatok alapján ezen a területen összesen 670 békát gyűjtöttek össze a mentésben részt vevők – de itt is volt példa arra, hogy egy évben több ezer állatnak segítettek biztonságosan átjutni az úton.

Bodó János, a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre korábban lapunknak azt nyilatkozta, hogy a békák egyedszámának ilyen mértékű csökkenése több okra is visszavezethető. Az egyik az, hogy egy olyan gombás betegség terjed, amely halálos a kétéltűekre nézve. Emellett a mostanában kifejezetten szélsőséges időjárás is közrejátszik a folyamatban, és természetesen az emberi beavatkozás sem elhanyagolható tényező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!