Szemetelés

2021.03.03. 14:00

Egyre több a hulladék a Hirdi út mellett

Körülbelül egy éve írtunk arról lapunkban, hogy Pécsen, a Hirdi úton, a régi 6-os út mellett illegálisan lerakott, állati eredetű hulladékok hevernek a zöld területen. Helyi olvasóink újra felhívták figyelmünket a problémára, mely egyre nagyobb méreteket ölt.

Tóth Viktória

Illegálisan lerakott, állati eredetű hulladékok hevernek a Hirdhez közeli kutyastrand utcájában – írtuk tavaly márciusban.

Olvasóink hívták fel a figyelmünket ekkor arra, hogy hulladéklerakónak használja valaki a Hirdhez közeli, 6-os úttal párhuzamos zöld területet. Tavaly 15–20 félbevágott koponyacsontot is láttunk itt, de belsőségek, húscafatok is szoktak lenni az út mellett, ám ezt valószínűleg a vad-, vagy kóbor állatok fogyasztják el az éj leple alatt.

Ez az útszakasz igen népszerű a helyiek, környékbeliek körében, ugyanis itt nincs nagy forgalom. Sokan futnak vagy sétálnak, kutyát sétáltatnak, a gyerekek bicikliznek errefelé.

A polgárőr egyesület és a lakosok megelégelték a helyzetet, így megkeresték a terület önkormányzati képviselőjét.

Berényi Zoltán, az Összefogás Pécsért Egyesület önkormányzati képviselője lapunk kérdésére elmondta, az elmúlt 1-2 évben kezdett el megjelenni az állati eredetű hulladék ezen a területen. Mint mondta, a rendőrségen feljelentést tett, akik a helyszínen nyomokat rögzítettek. S a hulladékot pedig elszállították a területről.

Néhány napja mi is jártunk a területen, ahol ugyan állati eredetű hulladékot nemigen, ám háztartási, műanyag hulladékot helyenként észrevettünk.

– Több kisebb-nagyobb gócpont is van a környéken, ahol elszórtan lerakják a szemetet, építési törmeléket, de ehhez hasonló állapotokat máshol nem tapasztaltunk – fogalmazott Berényi Zoltán, Somogy-Hird-Vasas képviselője.

A politikus a hulladéklerakat kapcsán megkereste a Biokom Nonprofit Kft.-t is, a pécsi városüzemeltetési cégtől azt az ígéretet kapta, hogy beszereznek vadkamerákat, s ezek felvételeit figyelve kiderülhet, hogy ki vagy kik követik el a jogsértést a területen.

 

A lakosok is tehetnek bejelentést

A témában a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot is megkérdeztük, akik tájékoztatták lapunkat, hogy a szóban forgó esetről a Pécsi Rendőrkapitányságra érkezett bejelentés, amely alapján a nyomozók a helyszínen nyomozati cselekményeket végeztek, majd az eset kapcsán hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt büntetőeljárást indítottak ismeretlen tettes ellen.

A rendőrség kéri, hogy ha valaki ehhez hasonló illegális hulladéklerakatot lát, jogsértés esetén tegyen bejelentést, majd a hatóság a hatásköri és illetékességi szabályok figyelembevételével dönt az eljárás lefolytatásáról, és megteszi a szükséges intézkedéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!