Fejlesztések

2021.03.04. 10:15

Idősotthont, turisztikai komplexumot hoznának létre Himesházán

Harminc évvel ezelőtt egy termálfürdőt, gyógykórházat, panziót terveztek a településre. Egy külföldi vállalkozó vette meg a területet, hogy a megálmodott fürdőcentrumot létrehozza. Az idő haladt, de a beruházásból nem lett semmi. A terület elhagyatottan állt.

Zs. J.

A szederkényi idősek otthona került elsőként a Szoceg Közhasznú Társaság baranyai rendszerébe. Ma a kht. bentlakásos otthonaiban 350 gondozott él

– Egy hatalmas nagy fürdőkomplexum lett volna itt, vitorlástóval, faházakkal, pihenőövezettel. Nagy álmom volt, hogy visszaszerezzük a százhektáros területet a termálkúttal, régi malomépülettel együtt. Pár év alatt ez sikerült – mondta a polgármester, Pataki Péter, aki 2010-től vezeti a települést.

Úgy tudjuk, a terület korábbi külföldi tulajdonosa elhalálozott.

Az örökösök a területet nem tartották rendben, nem kaszáltak, így információink szerint több hivatalos felszólító levél is érkezett számukra.

A most újra az önkormányzat tulajdonába került terület hasznosítására több elképzelés van.

A régi malom épületéből bentlakásos idősotthont, míg a többi részen turisztikai komplexumot lehetne létrehozni, egy kis medencével, amit a termálkút vizével töltenének fel.

Mint a polgármester lapunknak elmondta, egyfolytában azt nézi, hogy miként tudnának ennek a területnek a bővítésére, fejlesztésére pályázni, mivel a beruházást önállóan nem tudják megvalósítani, annyi forrással nem rendelkeznek.

A javarészt sváblakta település az évek alatt rengeteg fejlődött, így nem meglepő, hogy sokan vásároltak itt házat, vagy tértek vissza külföldről. Míg pár évvel ezelőtt több elhagyatott ház volt Himesházán, most alig akad egy-kettő, amit eladásra kínálnak.

A település sikeresen pályázik évről évre. Többek között több intézmény energetikai felújítása valósult meg, több utca csapadékvíz-elvezetését oldották meg, illetve bővítették, felújították az óvoda épületét.

– Most már nem kell azon aggódnunk, hogy miként töltsük fel a gyereklétszámot az óvodában. Most hatvannál is többen járnak az oviba.

Képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!