új piac is lesz

2021.03.08. 10:02

Nem várt kiadások nehezítették Sásd életét

A kevésből sokat, a semmiből is valamit tenni, ez lehetett a mottónk 2020-ban, ezekkel a szavakkal kezdte az online közmeghallgatást a napokban Sásd polgármestere, Jusztinger János.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

A vírushelyzet miatt a hagyományos közmeghallgatást nem lehetett megtartani, így az internetet hívták segítségül. A lakosok e-mailben, a közösségi oldalon tehették fel kérdéseiket (több száz érkezett).

A polgármester megemlítette, a veszélyhelyzet miatt előre nem látott bevételkiesése volt az önkormányzatnak. A gépjárműadó központi elvonása, a közterületek, intézmények fertőtlenítése, védelmi eszközök, maszkok beszerzése. Ez többmilliós lyukat ütött a költségvetésen, ám a kialakult nehéz helyzet ellenére számos fejlesztés megvalósulhatott, többek között Hörnyéket járdával kötötték össze a városközponttal.

– Az idei költségvetés főösszege csaknem kétmilliárd forint, ami bődületes nagy számnak hangzik, de tudni kell, ennek az összegnek a nagy része lekötött. Az állam az önkormányzatokat jó pár éve feladatok szerint finanszírozza. A pénz jó részét meghatározott feladatok ellátására kapjuk, másra nem költhetjük. Tehát addig nyújtózkodhatunk, míg a takarónk ér. Meg kell találni az arany középutat a takarékos és szolgáltató, jóléti város között. Fegyelmezett költségvetés kell, a prioritás a pályázati nagy beruházásoké – emelte ki a polgármester.

A város vezetője arról is tájékoztatott, hogy tavaly megérkezett az építési engedély az új piaccsarnokra, de hozzátette, hogy a kiírt közbeszerzés eredménytelenül zárult. Nem jelentkezett olyan kivitelező, aki a rendelkezésre álló forrásból megépítette volna, így a menetrend módosult, a terveket át kellett dolgozni, a műszaki tartalmat némiképp csökkenteni kellett, és új közbeszerzést kell kiírni.

– Szükség lesz kiegészítő kormányzati támogatásra, az már most látszik, túl sokáig állt a projekt. Komoly lobbi folyik, hogy meg tudjon valósulni. Nagy Csaba országgyűlési képviselő segítségét kértem, illetve fontos megbeszélést folytattam Őri Lászlóval, a megyei önkormányzat elnökével – közölte Jusztinger János.

Az új piaccsarnok egy olyan többcélú ingatlan lesz, ahol a mozgatható árusítópultoknak köszönhetően közösségi rendezvényeket is tudnak majd tartani. A másik nagy projekt az új bölcsőde megépítése, ami szintén pályázati forrásból valósulhat meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!