Régóta itt dolgozik

2021.03.14. 11:27

Óvatosan tervez az új igazgató a Pécsi Állatkertben

Az állatkert igazgatói pozíciója 2020 végén üresedett meg, amelynek betöltésére az önkormányzat pályázatot írt ki. A hét jelentkező közül március elsejével Andricz Bertoldot, korábbi szakmai vezetőt nevezték ki a Pécsi Állatkert igazgatójának.

Mészáros Rita

Fotó: Löffler Péter

– Egész pályafutása az állatkerthez kötődik?

– Igen, 1991 óta vagyok kapcsolatban az intézménnyel. Az első években az akvárium-terráriumban dolgoztam, majd 1998-ban kerültem immár főállású pozícióban az Ángyán János útra, és azóta is itt vagyok. Gondozóként kezdtem a pályafutásom, de 2000-ben már csoportvezető voltam, majd szakmai vezető, végül igazgatóhelyettes.

– Ezek szerint komoly tapasztalattal rendelkezik.

– Megjártam a ranglétrát, és ennek köszönhetően megismertem az ügyvezetést. Ráláttam az intézmény gazdasági hátterére, sokáig én végeztem a pénzügyek szakmai elemzését. Nem volt újdonság beülni az igazgatói székbe, de abból a szempontból nehéz, hogy két munkakört látok el, ugyanis az igazgatóhelyettesi pozíció egyelőre nem lett feltöltve.

– November óta ismét zárva tart az állatkert. Milyen most a gazdasági helyzete?

– Nem panaszkodhatok, tudtunk tartalékot képezni, és minden dolgozónkat megtartottuk. Érkezett kormányzati segítség, valamint a bér- és járulékkedvezményre is jogosultak lettünk a vírus második hullámában. A jelenlegi helyzetben az a legrosszabb, hogy előre semmi sem tervezhető, ezért a tartalékokkal óvatosan bánok, csak a működéshez feltétlenül szükséges tételeket engedem ki. Nagyjából négy hónapnyi működést még biztosnak látok, ha csak közbe nem jön valamilyen váratlan kiadás.

– Nagyobb fejlesztésben egyelőre nem is gondolkodnak?

– Idén biztos, hogy nem fogunk ilyenbe belekezdeni. A rövid távú fejlesztési tervekkel már a pályázatomban is óvatosan bántam. Nem tudjuk, mikor nyithatunk, és milyen lesz a látogatottság. Igaz, a tavalyi tapasztalatok azt mutatják, hogy az enyhítések után megindulnak az emberek. Az állatkertben az elmúlt nyáron minden hónapban felülmúltuk az előző év eredményeit. Eközben arra is kell gondolnom, hogy év végén stabil pénzösszeg álljon rendelkezésre a számlánkon, hiszen télen a bevétel kevés, a közüzemi költségek viszont nagyok.

– Van azért konkrét terv?

– A sörényes hangyász kifutóját mindenképpen meg kell csinálni, az állat ugyanis már megérkezett az intézménybe. Ezen kívül azonban csak kisebb fejlesztéseket tervezünk.

Területileg terjeszkedne az állatkert

Rövid távon megfontolt, távlati tervekben azonban ambiciózus Andricz Bertold. Legnagyobb elképzelése az egykori vidámpark területének állatkertként való üzemeltetése. Ahogy mondta, szakmailag már felnőttek a nagy állatkertekhez azzal, hogy tagjai lettek az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének, de így területileg is felzárkóznának. A jelenlegi állatkertben szűkösek a kifutók a domborzati adottságok miatt, ezért oda olyan fajokat szeretne bevonni, amelyek sokat vannak kint szabad területen, a fenntartási költségük alacsony, mégis látványosak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!