elindult a szezon

2021.03.18. 11:30

Szüretelik már az érett szigetvári paradicsomot

A korlátozások ellenére a baranyai piacok működhetnek, és a sokak által kedvelt szigetvári paradicsom is kapható már néhány napja. Ennek örömére ellátogattunk a termesztés helyszínére, a Szeszico Kft. kertészetének szigetvári üvegházaiba.

Tóth Viktória

Nagy szükség van a jelenlegi helyzetben immunrendszerünk erősítésére. Mi más lehetne ebben nagyobb segítségünkre mint a vitaminban gazdag hazai, helyi zöldségek és gyümölcsök? Néhány napja a szigetvári paradicsom is kapható már a pécsi vásárcsarnokban. Van kereslet a lédús zöldségre, aminek kilója ugyan jelenleg ezer forint körül van, ám ennek ellenére a kellemes íze miatt sokan választják.

Magas színvonalú technológiával, szigorú szabályok mellett termesztik az országos hírű paradicsomot Szigetváron. A kertészetbe tegnap mi is ellátogattunk. A helyszínen Illés Gábor telepvezetővel tettünk egy kört, s tőle tudhattunk meg érdekességeket a termesztésről. A Szeszico Kft. Szigetvári Kertészetének üvegházaiban kellemes klíma és optimális páratartalom uralkodott. Ezek a tényezők változóak, a növények fejlődési stádiumának függvénye, nyáron a pára megőrzése a cél, télen pedig a csökkentése.

A sokak által kedvelt, népszerű helyi zöldség az év kilenc hónapjában kapható, március elejétől egészen november végéig. Most, az induláskor 250 ládányi zöldséget szednek a dolgozók, egy láda 10 kiló paradicsomot tartalmaz.

– A megtermelt zöldség felét Baranya, Tolna és Somogy megyéből vásárolják fel a kereskedők, a viszonteladók és a nagybani piacok, a másik fele a budapesti piacra, nyáron esetenként a Balatonra kerül – fogalmazott a telepvezető.

A kertészetben holland hidrokultúrás módszerrel termelnek, ennek a lényege, hogy a térségben található termálvízzel fűtött üvegházakban nevelik fel a növényeket, biológiai növényvédelmet alkalmaznak, ennek köszönhetően kemikáliáktól mentes az általuk megtermelt paradicsom. A termelés segítői a rovarok, a ragadozó poloskák, atkák, fürkészdarazsak falják fel a kártevőket. A hidrokultúrás termesztést Magyarországon az elsők között meghonosító Szeszico Kft. üzeme négyzetméterenként csaknem 50 kilogramm paradicsomot termel.

Nyomon követhető a zöldség útja

Amikor beindul a hazai paradicsomszezon, a megyei piacokon gyakran olvashatjuk a magas minőséget garantáló „szigetvári paradicsom” feliratot a zöldséggel teli rekeszek felett. Felmerülhet a kérdés, hogy valóban mindegyik szigetvári?

A szigetvári kertészetben saját szemünkkel láthattuk, hogy a gyönyörű paradicsomokkal teli rekeszek mindegyikébe helyeztek egy-egy cetlit a dolgozók. Ezen szerepel, hogy az adott ládában található paradicsomot ki szedte, melyik területen és mikor. Ez nagyon fontos lépés a minőség megőrzése szempontjából, így a valódi szigetvári paradicsom útja nyomon követhető. Egy esetleges kereskedői vagy vásárlói reklamáció esetén könnyen tisztázható, hogy kitől, mikori szedésből származó termékről van szó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában