elindult a szezon

2021.03.18. 11:30

Szüretelik már az érett szigetvári paradicsomot

A korlátozások ellenére a baranyai piacok működhetnek, és a sokak által kedvelt szigetvári paradicsom is kapható már néhány napja. Ennek örömére ellátogattunk a termesztés helyszínére, a Szeszico Kft. kertészetének szigetvári üvegházaiba.

Tóth Viktória

Fotó: Laufer László

Nagy szükség van a jelenlegi helyzetben immunrendszerünk erősítésére. Mi más lehetne ebben nagyobb segítségünkre mint a vitaminban gazdag hazai, helyi zöldségek és gyümölcsök? Néhány napja a szigetvári paradicsom is kapható már a pécsi vásárcsarnokban. Van kereslet a lédús zöldségre, aminek kilója ugyan jelenleg ezer forint körül van, ám ennek ellenére a kellemes íze miatt sokan választják.

Magas színvonalú technológiával, szigorú szabályok mellett termesztik az országos hírű paradicsomot Szigetváron. A kertészetbe tegnap mi is ellátogattunk. A helyszínen Illés Gábor telepvezetővel tettünk egy kört, s tőle tudhattunk meg érdekességeket a termesztésről. A Szeszico Kft. Szigetvári Kertészetének üvegházaiban kellemes klíma és optimális páratartalom uralkodott. Ezek a tényezők változóak, a növények fejlődési stádiumának függvénye, nyáron a pára megőrzése a cél, télen pedig a csökkentése.

A sokak által kedvelt, népszerű helyi zöldség az év kilenc hónapjában kapható, március elejétől egészen november végéig. Most, az induláskor 250 ládányi zöldséget szednek a dolgozók, egy láda 10 kiló paradicsomot tartalmaz.

– A megtermelt zöldség felét Baranya, Tolna és Somogy megyéből vásárolják fel a kereskedők, a viszonteladók és a nagybani piacok, a másik fele a budapesti piacra, nyáron esetenként a Balatonra kerül – fogalmazott a telepvezető.

A kertészetben holland hidrokultúrás módszerrel termelnek, ennek a lényege, hogy a térségben található termálvízzel fűtött üvegházakban nevelik fel a növényeket, biológiai növényvédelmet alkalmaznak, ennek köszönhetően kemikáliáktól mentes az általuk megtermelt paradicsom. A termelés segítői a rovarok, a ragadozó poloskák, atkák, fürkészdarazsak falják fel a kártevőket. A hidrokultúrás termesztést Magyarországon az elsők között meghonosító Szeszico Kft. üzeme négyzetméterenként csaknem 50 kilogramm paradicsomot termel.

Nyomon követhető a zöldség útja

Amikor beindul a hazai paradicsomszezon, a megyei piacokon gyakran olvashatjuk a magas minőséget garantáló „szigetvári paradicsom” feliratot a zöldséggel teli rekeszek felett. Felmerülhet a kérdés, hogy valóban mindegyik szigetvári?

A szigetvári kertészetben saját szemünkkel láthattuk, hogy a gyönyörű paradicsomokkal teli rekeszek mindegyikébe helyeztek egy-egy cetlit a dolgozók. Ezen szerepel, hogy az adott ládában található paradicsomot ki szedte, melyik területen és mikor. Ez nagyon fontos lépés a minőség megőrzése szempontjából, így a valódi szigetvári paradicsom útja nyomon követhető. Egy esetleges kereskedői vagy vásárlói reklamáció esetén könnyen tisztázható, hogy kitől, mikori szedésből származó termékről van szó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!