érdekes árlista

2021.03.06. 07:00

Túl drágán újították fel a közbiztonsági centrumot

A Pécsi Vagyonkezelő (PVH) épülete előtt tartottak pénteken sajtótájékoztatót az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) önkormányzati képviselői. Kővári János elnök a meszesi biztonsági centrumnak helyet adó ingatlan felújításával kapcsolatban elmondta: ennél jobb négyzetméteráron lehetett volna ugyanabban az időben egy iskolát építeni.

Vizvári Soma

Fotó: Laufer László

– Helyi viszonylatban a közel 17 ezer forintos burkolási munkadíj, és az 52 millió, négyzetméterenként közel 400 ezer forintos felújítás egyértelműen sok – mondta Berényi Zoltán, az ÖPE önkormányzati képviselője a Pécsi Vagyonkezelő PVH épülete előtti, pénteki sajtótájékoztatóján, miután betekintettek a meszesi biztonsági centrummal kapcsolatos iratokba.

Ahogy a Dunántúli Napló korábban beszámolt róla: a városvezetés a múlt évben jelentette be, hogy egy üresen álló ingatlant azért alakítanak át a Szeptember 6. téren egy évtizedekkel ezelőtt épült társasház alján, mert a közbiztonsági irodának „komoly szerepe lehet abban, hogy a problémát helyben tudják kezelni az érintettek”. A körülbelül 100 négyzetméteres ingatlan felújítására a Pécsi Vagyonkezelő több mint 50 millió forintot kapott.

– Határozottan ki merem jelenteni, hogy olcsóbban kellett volna ezt megoldani – mondta a sajtótájékoztatón Berényi, aki hozzátette: hiányolja a felelősöknél a gondos gazda szemléletét. Az önkormányzati képviselő arról is beszámolt, hogy érdeklődött több kivitelezőnél, akik mind túlárazottnak találták az ingatlan felújításának az ÖPE által megismert tételeit. Ugyanakkor Berényi Zoltán azt is hangsúlyozta: szükséges volt a biztonsági centrum létrehozása, de szerinte meg lehetett volna olcsóbban is oldani.

– Ugyanebben az időben, 2020-ban – ahol jómagam dolgozom – egy iskolát építettünk ennél olcsóbb négyzetméteráron – jegyezte meg a sajtótájékoztató végén Kővári János, az ÖPE elnöke.

A várost vezető balliberális koalíció kezdetben inkább megúszta volna a projekt átláthatóságát. Pár hete a pécsi közgyűlésben a nemzeti oldal képviselői azt kérték, hogy pontosan láthassák, milyen értékben és milyen munkát végeztek el, volt-e egyáltalán beszerzési eljárás. A baloldal ugyan még megpróbálkozott azzal a válasszal, hogy üzleti titoknak minősülhetnek ezek az adatok, de a jobboldal felhívta a figyelmet arra, hogy a pécsi adófizetők pénzének felhasználásáról van szó. A baloldaliak húzása végül nem jött be, az ÖPE képviselői ugyanis betekinthettek az közbiztonsági centrum kialakításával kapcsolatos iratokba.

A centrum létrehozásától egyébként nem mindenki vár csodát. Lapunk korábban arról számolt be, hogy a helyiek szerint nem egy felújított irodára, hanem inkább több járőrre, közterület-felügyelőre lenne szükség, az 50 milliót inkább erre kellett volna fordítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában