van munka

2021.03.05. 18:59

Zöldséget is termesztenek a közmunkások Komlón

A közterületek karbantartása mellett gomba- és zöldségtermesztéssel is foglalkoznak a komlói közmunkások – március 1-jétől folytatja az önkormányzat a közfoglalkoztatási programját, amelyre várnak még további jelentkezőket is.

W. K.

Pásztói közmunka programban dolgoznak a helyi munkások. 20210216 Pásztó Fotó: Ladóczki Balázs LB Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Ladóczki Balázs

Néhány éve ezernél is többen dolgoztak a közfoglalkoztatásban Komlón, a többségük azonban az évek során az elsődleges munkaerőpiacon el tudott helyezkedni. A mostanra mintegy 250 fővel stagnáló állomány fő feladata a közterületek karbantartása: a növényzet, az utak és járdák rendben tartásán kívül a foglalkoztatottak előkészítő munkálatokat is végeznek a nagyobb beruházásoknál.

Az önkormányzat azonban most is keresi a lehetőségét annak, hogy mezőgazdasági tevékenységgel segítsék a közmunkások a Komlói Szociális Szövetkezet munkáját, alapanyagot biztosítva számukra. Mint azt Polics József, a város polgármestere kiemelte, az elmúlt években is próbálkoztak már sokféle zöldség termesztésével, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a gazdaságosan előállítható termékek köre nem annyira széles.

Gombatermesztés zajlik a légópincékben, a szabadföldi növénytermesztésben pedig idén a terv szerint a korábban jól bevált tökfélék irányába fognak elmozdulni, illetve a csemegekukorica vetését is fontolgatják. A termést a szociális szövetkezeten keresztül értékesítik, illetve volt már rá példa, hogy rászoruló családoknak is tudtak belőle juttatni.

A tervek szerint az idei közmunkaprogram első támogatási fázisa szeptember 30-án ér véget – jóllehet a munka elindult, várják azonban még a további jelentkezőket.

Van munka

Komlón az elmúlt években jelentősen csökkent az álláskeresők száma: 780 körüli volt a létszám, mára azonban, a legfrissebb adatok szerint mintegy ezer munkanélkülit tartanak nyilván. Elsősorban a koronavírus-járvány számlájára írható a leromlott statisztika. Fontos tudni, hogy a közmunkaprogramba továbbra is lehet jelentkezni, bővebb információt a Komlói Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán kaphatnak a leendő munkavállalók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!