alkotni öröm

2021.04.04. 07:00

A tojásfestés hagyománya a mai napig él (galéria)

A húsvét és a tojás elválaszthatatlan egymástól. A tojásfestés hagyománya a mai napig él, a gyermekek – és biztos vagyok benne, hogy a felnőttek is – még mindig örömmel ülnek le alkotni az ünnep közeledtével.

M. R.

A pécsi Széchenyi téren rendszeresen tartottak tojásfestési bemutatót a 90-es évek elején

Fotó: Laufer László

Csaknem harminc évvel ezelőtt is ugyanígy volt ez, amikor a pécsi Széchenyi téren tömegek gyűltek össze, hogy együtt fessék a tojást a gyakorlott asszonyokkal. A híres tojásfestők rutinos kézmozdulatait próbálták ellesni az érdeklődők, és ha nem is sikerült tökéletesre az alkotás, akkor is rengeteg élménnyel gazdagodtak. És így már nemcsak a húsvét és a tojás kapcsolódott össze, hanem hozzájött még a festés közben érzett boldogság is. Talán ez az oka annak, hogy ilyen erősen megmaradt az ünnephez kapcsolódó hagyomány – tojást festeni jó dolog, ilyen egyszerű.

A hosszú évek során persze sok minden megváltozott, ami talán így is van rendjén. Ma már nemcsak piros tojások készülnek, hanem a szivárvány minden színében pompáznak. A tradicionális minták mellett megjelentek a csíkos, pöttyös, virágos vagy éppen a mosolygós arcú tojások. Csak a kreativitásunkon múlik, hogy mit alkotunk. Engedjük szabadjára most is a fantáziánkat, és üljünk le tojást festeni, hiszen, még ha a körülmények rendkívüliek is, a húsvét nem marad el.

 

Készülni kell rá, fel kell díszíteni a lakást a színes dekorációkkal – ezzel pedig a lelkünket is ünnepi díszbe öltöztetjük, ami segít abban, hogy egy időre elfeledkezzünk arról, mi zajlik odakint a nagyvilágban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!