2021.04.23. 11:30
Az első idei fagyira hívogatott tegnap a tavaszias meleg
Végre tényleg itt a tavasz, így sok család megejti az év első fagyizását. Az idei fagylaltszezont némileg árnyalja a járványhelyzet, a fagyizóban és a közterületeken ugyanis nem nyalhatjuk el az édességet.
20210324 Nyíregyháza fotó: Sipeki Péter SP Kelet-Magyarország Fagylaltozó illusztráció.
Fotó: Sipeki Péter
A járványhelyzet kapcsán bevezetett korlátozások enyhítésével a baranyai fagylaltozók többsége is kinyitott. S most egyre több család gondolja úgy, hogy ellátogat valamelyikbe. Mi a pécsi Trüffel Cukrászdába mentünk tegnap, hogy tájékozódjunk a szezonkezdettel, a népszerű ízekkel kapcsolatban. Sztanics Balázs, a cukrászda tulajdonosa lapunk kérdésére elmondta, hogy eddig még nem volt az az igazi jó idő, de folyamatosan nő a kereslet a fagylaltok iránt. Vannak, akik télen is szívesen fogyasztják a jeges édességet.
Minden cukrászdában kötelező a maszkviselés, így a vendégek vagy elvitelre kérik, s otthon fogyasztják el, vagy a kocsiban hódolnak az ízélménynek. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap bejelentette, hogy szombattól kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai – itt pedig nem lesz kötelező a maszk –, a fagyikat tehát ezeken a helyeken megehetjük.
– A célunk eddig az volt, hogy a vírus előtt járjunk annak érdekében, hogy az ügyfeleink kényelme és a vásárlói igények kielégítése biztosítva legyen. Ennek kapcsán bővítettük a kiszállításunkat, illetve az üzlet előtt is átvehetik a vendégek az előrendeléseket, ki sem kell szállniuk az autóból – mondta a tulajdonos.
Tesztelésképpen a bonbonmeggyet, valamint a mangó-málnát kóstoltuk meg, a járványügyi szabályokat betartva az autóban nyaltuk el a fagyikat.
Jelenleg kevesebb fagylaltízzel készülnek a cukrászdák, de a melegebb idő beköszöntével bővítik majd a kínálatot. Mint megtudtuk, nem csak az ízek tekintetében lesz bőségesebb a választék, hanem a vásárlók megtalálhatják a cukor-, tejmentes fagylaltokat, a gyümölcsös, a csokoládés, a tejesebb ízeket is, ezek azonban minden bizonnyal drágábbak lesznek az átlaghoz képest.
A baranyai fagyizók többségében most 300–400 forint között mozog egy gombóc ára, azonban ez függ attól is, hogy mekkora adagot – 6 vagy 8 dekagramm – merítenek egy-egy tölcsérbe. Emellett az is befolyásolhatja az árat, hogy hagyományos vagy mentes fagyiról van-e szó, mert a laktóz-, glutén- vagy cukormentes, netán vegán ízekért több pénzt elkérhetnek. Ne feledkezzünk meg arról sem, sokat számít, hogy minőségi hozzávalókból, szakértelemmel készül-e az adott fagyi. Ezek ugyanis általában érthető módon többe kerülnek. Míg a tartósítószereket tartalmazó, kevésbé minőségi fagyikat gyakran olcsóbban megvehetjük. Minden bizonnyal azért meglepődik majd egy fagyizni induló kétgyermekes család, amikor a 2-2 gombócért és az édes tölcsérért legalább háromezer forintot kell fizetniük.