kicsik, nagyok várják már

2021.04.13. 18:49

Családok kedvencévé varázsolnák a Balokány-ligetet

Mit nem csinálnának ebből a kis Balokány tóból és ligetből a németek? – tette fel a kérdést a 19. század végén egy olvasó a Pécsi Figyelőben.

Zs. J.

Mint írta, az akkori városvezetés a tó és környékére édes kevés gondot fordított. Az idő haladt tovább, az uszodát bezárták, ahová egy magánvállalkozó welness-szállodát álmodott meg, de a tervből nem lett semmi.

Az uszoda épületét széthordták, a gyönyörű kerítés, ami a Balokány környékén volt leszerelték, és a tó melletti Pepita épülete is az enyészet útjára lépett, míg a Balokány-ligetért Egyesület nem karolta fel. Az épületet pályázati, városi segítséggel rendbe tették. Több tervet is szövögettek, szövögetnek, hogy családi és közösségi park jöjjön létre és a város zöld szívévé alakuljon a Balokány.

– Kis lépésekkel haladunk előre. A Pepita épületében több civil egyesület működik. Ide költözött a Ökováros-Öko­régió Alapítvány, itt van a székhelye a Pécsi Zöld Körnek, illetve itt működik a Balokány-liget és Balokány-ligetért Egyesület, péntekenként a Pécsi Kosár Közösség veszi birtokba az épületet – mesélt a mostani helyzetről Pánovics Attila, a Pécsi Zöld Kör elnöke. – A Pepita környékét kamerák vigyázzák, így kevesebb a rongálás mint korábban volt. Tavaly megtörtént a tó melletti rész burkolatcseréje, idén pedig örömmel számolhatok be róla, hogy a tószínpad elkészítésére meglett a forrás.

A civilek sikeresen pályáztak a színpad helyrehozatalára, amelyre közel 15 millió forint áll rendelkezésükre. A kivitelező kiválasztása zajlik. További terveik is vannak, a tónál egy játszóteret építenének a kisgyerekek részére, ami természetes anyagokból készülne.

Oktatni is fognak

A Duna-Dráva Cement Kft. Zöld megoldás-pályázatán a Balokány-ligetért Egyesület másfél millió forintot nyert egy kültéri oktató- és játéktér létrehozására. A projekt célja, hogy a fenntarthatósággal összhangban álló gondolkodásmódot és attitűdöt széles körben terjesszék. Mint a pályázatban az egyesület leírta, az elképzeléseik között egy zöld szemléletformálást segítő, interaktív játék- és oktató helyszín kialakítását valósítanák meg az elnyert összegből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!