„Tisztelni tudom, amim van”

2021.04.09. 11:30

Egyre erősebb lesz a küzdelmektől az érdemes művész Vincze Balázs

Vincze Balázsnak, a Pécsi Balett művészeti vezetőjének számos oka van most ünnepelni. Az újdonsült érdemes művész 20 éve dolgozik Pécsett, 15 éve az együttes vezetője, mely idén ünnepli fennállása 60. esztendejét.

Mészáros B. Endre

– Mi vitte a pesti srácot a táncművészet felé?

– Valójában „nagyon nem akarom” kezdet volt. Édesanyám balettozott, néptáncolt, de abba kellett hagynia, én pedig tulajdonképpen az ő álmait valósítottam meg. Maronka Csilla színésznő, keresztszüleim lánya ösztönzött még, s bár az Állami Balettintézetbe nem érdekelt a felvételi, groteszk pózokat vettem fel, mellé tapsoltam, mégis bekerültem. Aztán bent megváltozott minden, egyre jobban éreztem magam.

– Operettszínház és Markó Iván Magyar Fesztiválbalettje volt az út. Miért?

– Az elsők közt végeztem a néptánc-színházi tánc tagozaton, és nekem ebből a színház világa jött be. A nagy nevek, hogy mit lehet tőlük ellesni, az mindig nagyon érdekelt, így dolgoztam együtt négy évet Markó Ivánnal, majd az egyetlen magyar Nyizsinszkij-díjas Keveházi Gábor hívására az ezredfordulón, 25 évesen kerültem Pécsre szólistának. Ő ajánlott aztán balettigazgatónak is.

– Mire a legbüszkébb balettigazgatói munkájából?

– Egyrészt a másfél évtizedes folytonosságára, továbbá a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozónkra, hogy az előző harminc évben nem nyert annyi díjat a társulat, mint ebben a 15 esztendőben, és arra, hogy Uhrik Dórával dolgozhatok együtt a társulatért tökéletes harmóniában. De a legjobban az önállóságunkra, amit korábban igen jeles táncművészekkel sem sikerült Pécsett elérni.

– No és ebbe belefért még egy-két extra, például a nyugotszent­erzsébeti polgármesteri szék.

– Ezt 2010 óta csinálom, és missziós feladatnak tekintem. A művészember szociálisan érzékenyebb az átlagnál, s amire nem jutott időm, erőm a balett vagy a Zsolnay Negyed vezetőjeként, azt itt megvalósíthatom. Átemelek jól sikerült pályázati gyakorlatokat, s kreatív ötletekkel jelentkezem, mint a kilátóépítéssel felújított buszmegálló vagy az olcsó, holland bálásruha-akciók. Én pedig így minden nap tisztelni tudom azt, amim van, továbbá testben és lélekben is két lábon tart a földön.

– A Zsolnay Negyed ötéves irányításából mit emelne ki?

– Nagyon jó emlékeim vannak minden kollégáról, és úgy gondolom, nagy eredményt értünk el azzal, hogy a ZSÖK bevételét 500 millióról 820 millióra tudtuk emelni, holott mi is csak azt árultuk, mint az elődeim. Másrészt ebből a haszonból megvalósulhatott a Zsolnay Fényfesztivál és rengeteg gyerekbarát eszköz a játszótéren. Bennem semmi keserűség sincs ebből az időszakból. Ma is ide járok dolgozni, mert a társulat itt próbál, úgy érzem, hogy erősebb lettem ettől, megtaláltam benne mindent, ami jó. Hogy csak egy példát mondjak: ha ma is ott ülnék abban a székben, akkor nem tudtam volna visszatérni az alkotóművészethez, s nem kaptam volna meg az érdemesművész-elismerést.

A 60 éves Pécsi Balett jubileumi programokra készül

Vincze Balázs beszámolt a közeljövő terveiről is, a társulat 60 éves jubileumának ünnepi eseményeiről. Kiderült, hogy elkészült egy több mint félórás rendkívüli film tízmillió forintos költségvetéssel a balettegyüttesről, amely hamarosan online a közönség elé kerül. Emellett Rajnai Richárd közreműködésével születik egy könyv Borbás Betti fotóival a társulatról, egy másik kötetben pedig az együttes történetét mutatják be archív képeken.

Formálódik továbbá egy projekt az első bemutatott művükből, Az iszonyat balladájából, melyben Vincze Balázs ötletére aktualizálják a reményről, szabadságvágyról szóló darabot Zachár Lóránd koreográfiájával. Van egy másik alakuló táncjáték is Vincze Balázs rendezésében és koreográfiájával. Vasarely-etűdök a címe, és a bemutatója a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében lesz májusban a Müpában a Müpával közös programként.

Ezt a művet Pécsett, majd a tervek szerint Franciaországban is előadják olyan sztárszereplőkkel, mint Uhrik Dóra, Vári Éva, Kamarás Iván és Kiss-B. Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!