mindenkit hazavárnak

2021.04.13. 14:00

Hat hónapig béna volt a karja a motorbaleset után

A tavasz első napsugarai kicsalogatják a motorosokat az utakra, akik őszig le sem teszik a gépet. A Központi Statisztikai Hivatal baleseti statisztikája szerint tavasszal és nyáron nő meg a motoros balesetek száma. A 2019-ben közzétett adatok szerint összesen 766 személyi sérüléssel járó motorosbaleset történt az ország útjain, tavaly pedig 559.

Zs. J.

Fotó: Löffler Péter

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Portálja videókban hívja fel a motorosok figyelmét a veszélyekre, legutóbb egy súlyos motoros balesetet szenvedő férfi mesélt a rendőrségi portálnak. Tamás 11-12 éves kora óta motorozik, az első nagy balesete harminc évvel ezelőtt volt, a másik 2006 áprilisában.

– Egész nap egy sportmotorral őrültködtem, egykerekeztem, száguldoztam, mikor a baleset megtörtént. Fejjel lefelé ráestem a szalagkorlátra, a bal karom leszakadt, gyakorlatilag csak a hús tartotta, meg az ízületek, izmok – emlékezett vissza a szörnyű napra Tamás. A lapockája, négy bordája eltörött, több belső szervét a bordák megsértették. A baleset után hat hónapig a bal keze béna volt, mint mondta: egy üres műanyag poharat sem tudott felemelni.

Több barátjával azóta azért küzd, hogy a motorosok vegyenek részt évente legalább egyszer-kétszer, de lehet többször is, vezetéstechnikai tréningen, amit számos cég hirdet, illetve a pogányi reptéren a rendőrség és a polgárőrség is tart hasonló oktatást. Mint Tamás megemlítette, sokan a friss jogosítvány megszerzése után motorra ülnek anélkül, hogy elmenjenek egy olyan szakemberhez, aki nem csak azt tanítja meg nekik, ami a vizsgán köztelező, hanem azt is, miként kell motorozni.

– Nem gondolnak arra, hogy őket is hazavárják. Nem gondolnak arra, hogy itt, ezen a napon az élete is véget érhet – tette hozzá Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!