klubélet

2021.04.21. 11:30

Igen tevékenyek a nyugdíjasaink, ha nincs járvány

Nem panaszkodhatnak a pécsi nyugdíjasok, országos összevetésben mintaértékű érdekvédelmi és közművelődési szervezetük van a megyeszékhelyen. A Nyugdíjasok Egyesületének elnöke Molnár Ferenc, aki beszámolt lapunknak az itt zajló kollektív tevékenységről.

Mészáros B. Endre

Mint megtudtuk, Pécsett 28-29 ezer 65 év feletti ember él, nyugdíjat, nyugdíjszerű ellátást pedig 30-31 ezren kapnak hónapról hónapra. A Nyugdíjasok Egyesületén belül 21 klub működik, és vannak egyéni tagok is, a teljes taglétszám pedig évek óta meghaladja az ezer főt. A rendszerváltással egyidős szervezetben 8 főállású alkalmazott és 35 önkéntes ténykedik, és az egyesület tagja a legfontosabb hazai tömörüléseknek, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) és a Nyugdíjasok Országos Képviseletének (NYOK) is. Székhelyük az Ágoston térnél, a Majorossy Imre utca 15. szám alatt található.

Hogy honnan ismerhetik a pécsiek a munkájukat?

Nos, ők szervezik évről évre a szépkorúak tavaszi kulturális találkozóját, az „Időmetszetek” kiállítást, az Idősek karácsonyát, a nyugdíjasok szüreti bálját és szilveszteri bálját.

Molnár Ferenc két éve vezeti az egyesületet, s mint kiemeli, legfontosabb célkitűzésük baranyai indítással egy regionális hálózatot kialakítani, elszakadva a fővárosközpontú rendszertől, de a pandémia egyelőre ezt az akciót megakadályozta. Az érdekképviseletet illetően pedig nem szokványos, hogy a szervezetük fogyasztásvédelmi tanácsadással, közbiztonsági kérdésekkel, a korosztálynak járó ellátások feltárásával is foglalkozik, s az efféle szociális lehetőségekről miniszteri szakembereket hívnak meg részletesen beszámolni, sőt egyes esetekben besegítenek a juttatások elérésének adminisztrációs intézkedéseibe is.

Tudni kell azt is, hogy a járvány időszakában az ügyfélszolgálatuk online működik, csak telefonon érhető el.

Csereutazások Eszéktől Isztambulig

A klubélet rendkívül színes, van például önálló klubja a teniszezőknek, a kirándulóknak, a szenior táncosoknak, a kórusoknak, a tarokkozóknak, továbbá a bányászoknak, postásoknak is. Országos kirándulásokat, gyógyfürdő- és városlátogatásokat, táborokat szerveznek, s gyakran a költségek jelentős részét pályázati forrásokból fedezik. Informatikai felkészítéseket tartanak időseknek, s nemrégiben felújították az egykori uránvárosi PÉTÁV-teniszpályát, melyet tagjaik használnak, de itt petanque-t is lehet gyakorolni, és szabadtéri főzésekre is alkalmassá tették a helyet. Molnár Ferenc úgy fogalmazott, emellett csereutazási lehetőségeket teremtenek, rendkívül jók a nemzetközi kapcsolataik Eszékkel, Lendvával, Pélmonostorral, Isztambullal, Aix-en-Provence-szal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!