Lomtalanítás

2021.04.20. 20:00

Itt a tavasz, megszabadulunk a feleslegessé vált holmiktól

Gyaníthatóan senki nem lepődik meg, ha ezekben a napokban a házak előtt különféle bútorokat, szőnyegeket, esetleg kisebb háztartási eszközöket lát – ez ugyanis a hagyományos tavaszi lomtalanítás időszaka.

Tóth V.

20200907 Pécs Kezdődik a lomtalanítás, képen a József Attila út egyik 10 emeletes épülete előtt kirakott elszállításra váró hulladék. Fotó: Laufer László ll Dunántúli Napló

Fotó: Laufer László

Ugyanakkor a „hagyományos” szót helyén kell kezelnünk. Tavaly ilyenkor a járványhelyzet miatt átütemezték a lomtalanítást – később aztán, a nyári időszakban pótolták azt. Most, a szerencsére komolyan vett otthonmaradás miatt sokan ráérnek, s ezért különféle felújításokba vágnak bele. Többek között ezért is van nagy szükség erre a szolgáltatásra – ki kell szortírozni mindent, ami helyett újat veszünk.

A megyeszékhelyen a közelmúltban több alkalommal mi magunk is láttunk a házak előtt kirakott, egyébként kifejezetten jó állapotú bútorokat, és nagyon sok olyan holmit is, amelyek feltehetően már idejétmúltak, feleslegesek. (És ahogy ezek az utcára kerülnek, megjelennek a „lomisok” is, azaz azok az emberek, akik amolyan városi vadászokként körbejárják az érintett utcákat, kincseket keresve a sok felesleges holmi között.)

Megkérdeztük a Dél-Kom Nonprofit Kft.-től, hogy ebben a szezonban miként zajlik a lomtalanítás, van-e különbség a korábbi évek bevett gyakorlatához képest. Mint megtudtuk, különösebb változásokkal nem kell számolni, a lomtalanítások minden településen a kiadott szállítási menetrend szerint zajlanak. Összességében tehát a járványhelyzet ezúttal nincs hatással a szolgáltatásra, azaz bátran kitehetjük azokat a dolgokat, amelyektől szeretnénk megszabadulni, el fogják vinni azokat.

A társaságtól azzal kapcsolatban is kértünk tájékoztatást, hogy még milyen lehetőségek vannak, hova vihetjük a hulladékot abban az esetben, ha nem szeretnénk az egész utcát elárasztani a mi lomjainkkal, illetve mi a teendőnk akkor, ha a lomtalanítás idején még nem, de azt követően feleslegessé válik mondjuk egy fotel. A válaszból megtudtuk, hogy valóban gyakori probléma, hogy a háztartásokban nem tudják, mi a teendő azokkal a hulladékokkal, amelyek nem férnek be a tárolóedénybe. Sokan a hulladék illegális elhelyezését választják ilyenkor, és a tárolóedények mellé, vagy félreeső területekre hordják szemetüket. A legegyszerűbb megoldás a hulladékok elszállítása a hulladékudvarba. Ez a szolgáltatás a lakosság részére egész évben, folyamatosan biztosított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!