Gyurcsánytangó Pécsen

2021.04.15. 07:00

Mennyire oltáspárti a momentumos Nemes Balázs?

Ahogy a többi baloldali politikus, Fekete-Győrék baranyai képviselőjelöltje sem lehet könnyű helyzetben, ha a vakcinákról kell nyilatkoznia. Lapunk nem is kapott választ tőle.

Vizvári Soma

20210401 Budapest Megkezdődött a pedagógusok kampányszerű oltása is a Péterfy Kórházban. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

Miközben állítólag közös oltáspárti videót szeretne csinálni a fideszes Hoppál Péterrel, Nemes Balázs a Dunántúli Napló nyilvánosságát nem kívánta felhasználni e célból. Lapunk azzal az írásbeli kérdéssel kereste meg a Momentum baranyai képviselőjelöltjét, hogy amennyiben létrejöhetne a közös videó, azt is hajlandó lenne-e kimondani benne, hogy a magyar hatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által engedélyezett összes vakcina megfelelő, tehát a keletiek is.

Mint ismert, a baloldal hónapokig tartó kampányban gyengítette a magyarok bizalmát az orosz Szputnyik és a kínai Sinopharm vakcinával szemben, pedig a keleti vakcinák beszerzésének köszönhetően hazánk az unió élén áll átoltottság tekintetében. Mintha Magyarország csak nemrég jutott volna vakcinához, a baloldali szivárványkoalíció – bizonyára érzékelve eddigi kommunikációjuk népszerűtlenségét – csupán az utóbbi időben kezdett bele átfogó kampányba az oltakozás mellett. Azt azonban nem építették bele az új kommunikációba, hogy a keleti vakcinák is megfelelőek, pedig ennek nagy jelentősége lenne, hiszen azelőtt pont ők gyengítették az azokba vetett bizalmat.

Éppen ezért a Nemesnek küldött üzenetünkben arra is rákérdeztünk, mi a véleménye Fekete-Győr András korábbi

Facebook-bejegyzéséről, melyben azt írta: „Ne vegyen orosz vakcinát a kormány uniós engedély nélkül, mert pénzkidobás!”. Nemes ugyan nekünk nem válaszolt, de – a Momentum keleti vakcinát ellenző attitűdje ellenére – nemrég egy Facebook-hozzászólásban vallotta be, hogy egyik rokonát arra biztatta: fogadja el az orosz Szputnyikot.

Lapunk korábban már megkérdezett pécsi politikusokat az oltással kapcsolatos véleményükről. A nemzeti oldal képviselői, Csizmadia Péter (Fidesz) és Kővári János (ÖPE–KDNP) egyértelműen kijelentették, hogy bármelyik, a magyar hatóság által engedélyezett oltást elfogadnák. A baloldalról viszont nem kaptunk egyértelmű választ erre a kérdésünkre. Mind Péterffy Attila polgármester, mind pedig Auth István (DK) önkormányzati képviselő kitérő választ adott, és újabb üzenetünkre, amelyben pontosítást kértünk, már nem érkezett felelet. A szintén baloldali önkormányzati képviselő, Ágoston Andrea és a Momentum frakcióvezetője, Sajgó György pedig válaszra sem méltatta olvasóinkat.

Egy korábbi lapértesülés szerint a Momentum paktumot köthetett az MSZP-vel Nemes Balázs jelöltségéről a Baranya 1-es körzetben. Eszerint a szocialisták támogatják az országgyűlési választáson, cserébe Nemes elintézi, hogy a momentumos képviselők megszavazzák az MSZP-s Nyőgéri Lajos alpolgármesteri kinevezését a veszélyhelyzet után. Nemes Balázs ezt tagadta, de a hírt alátámasztani látszik, hogy a 12 pont vitájának végét Kunszt Márta február 25-i közleménye jelentette. Fekete-Győr András pedig pont ugyanazon a napon, február 25-én jelentette be, hogy a Momentum jelöltje a Baranya 1-es körzetben Nemes Balázs lesz. Mint ismert, a 12 pont egyik követelése Nyőgéri kinevezésének visszavonása volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!