jubileum

2021.04.20. 11:30

Nem várt segítség érkezhet a pécs-somogyi óvodába

Rendhagyó majálisra készül a pécs-somogyi óvoda. Az intézmény hetvenéves fennállását ünnepli, amelyre egy vállalkozó apuka különleges felajánlást tett.

Zsigmond József

A Mecsekalján, város szélén van a mi kis óvodánk, írta egyik olvasónk a pécs-somogyi óvodáról, amely idén hetvenéves. Sokan bányászkolóniaként emlegetik ezt a városrészt. Korábban bányászok laktak itt, míg működtek a bányák. A családok életében jelentős változást hozott, hogy létrehozták a helyi óvodát. Az óvodában korábban három csoport működött, amit a gyermeklétszám csökkenése miatt pár évvel ezelőtt kétcsoportossá alakítottak át.

– Ide jártam óvodába, majd a közeli, száz méterre található iskolának a diákja voltam, ahol annak idején még úgy köszöntünk a tanároknak, hogy „Jó szerencsét!” – mondta az egyik szülő. – Míg korábban, a 70–80-as években a bányászcsaládok gyerekei jártak ide, most a kép változott. A csendes, nyugodt, zöldövezetben található, családias óvodába több távolabbi részről is ide hozzák, ide íratják be a gyermekeiket.

Hogy miért választotta az óvodát, annyit mondott, míg a város jelentős részére késő este telepszik rá a csend, nyugalom, addig ebben a városrészben napközben is alig hallatszik külső zaj. A gépkocsik csak reggel érkeznek, mikor a kicsi gyerekeket hozzák az óvodába, iskolába a szülők, majd újra madárcsiripelés, gyerekzsivaj veszi át a főszerepet.

Május 29-e jelentős nap lesz az óvoda életében. Hetvenéves születésnapját ünnepli meg az intézmény, amit egy különleges rendezvénnyel tesznek még emlékezetesebbé. Egy vállalkozó, akinek gyermeke az óvodába jár, vállalta, hogy mivel cége nyílászárókkal foglalkozik, így ő azzal segítene, hogy legyártatná az ablakokat az óvoda részére, és az intézménynek csak egy kisebb pénzösszeggel kellene társulnia. Úgy tudjuk, egy alapítvány szintén a kezdeményezés mögé állt, ők a rendezvény szervezésében segítenek. Az ünnepségből befolyt (tombola, péksütemények és kisebb ajándékok) pénzből a nyílászárók beépítése megtörténhet.

Nem egyedüli eset az összefogás az óvoda életében. Pár évvel ezelőtt egy focipályát hoztak létre. Míg korábban a zöldterület, ahol a labdát pattogtatták a kicsik, olyan volt, mint egy libalegelő, mindig elgurult a labda, addig mostanra ez változott. Összefogás révén kiegyenlítették a terepet, az egyik vállalkozó a palánkokhoz a raklapot biztosította, míg egy másik felajánló a kapukhoz szállított faanyagot.

Úgy tudjuk, az óvodára ráfér a felújítás. Az épület tetőszerkezetét fel kellene újítani, és már ildomos lenne a nyílászárók teljes cseréje is.

Ezek is érdekelhetik