Gyurcsánytangó Pécsen

2021.04.14. 20:00

Péterffy tudhatott a Mandulás-ügyről

A nemzeti oldalt azt követően kezdték el támadni a balliberális – manapság divatosan magukat „függetlennek és objektívnek” nevezett – propagandasajtóban, a polgármester online oldalán, hogy lapunknak köszönhetően a nyilvánosság is megtudta, mire készülnek a baloldali körök a Mandulás kempingben. Kővári János, az ÖPE–KDNP frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy Péterffy Attila polgármester már két hónapja beszélt az ingatlanfejlesztésről.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Mint ismert, az elmúlt napokban a városfejlesztési bizottság elé került a szocialista pénzügyi körökhöz, Puch László volt MSZP-s pénztárnokhoz köthető Amandula Kft.-nek a Mandulás kempingre vonatkozó lakóövezetbe történő átsorolási kérelme. Ezzel ugyanis akár egy 18 ezer négyzetméternyi otthont tartalmazó villanegyedet hoztak volna létre természetvédelmi területen.

Ezt határozottan elutasította Kővári János ÖPE–KDNP-frakcióvezető, de a baloldali koalíció pártjának, a Momentumnak két politikusa – egyikük a grémium bizottsági elnöke – szintén ellenezte. Az ügy kapcsán – miután a sajtó is beszámolt róla és tiltakozások kezdődtek – Péterffy Attila polgármester kiadott egy közleményt, amelyben jóváhagyta a bizottság elutasító döntését, de közösségi oldalán politikai képmutatást és tisztességtelenséget emlegetett a „közelmúlt” politikusaira utalva.

Kővári János viszont szerdán már arra hívta fel a figyelmet, hogy Péterffy a két hónappal ezelőtti városinfón beszélt a kempingbe tervezett ingatlanfejlesztésről, vagyis tudott az elképzelésről, de addig azt nem akadályozta meg, amíg 1300 pécsi az aláírásával nem tiltakozott a fejlesztés ellen. Kiemelte azt is, hogy az üggyel kapcsolatos előterjesztésben szöveg szerint az szerepel, hogy az „önkormányzat által támogatott” elképzelésről van szó, és ha mégsem így lett volna, akkor ki volt az, aki az önkormányzat, illetve a polgármester nevében ezt a kijelentést papírra vetette?

Mindeközben az MSZP-hez közeli helyi propagandalapban a lakóparképítés ellen tiltakozó – elvileg választási szövetségeseiket – Párbeszédet és LMP-t is célkeresztbe vették, de a projektet szintén ellenző Momentumot nem. Megkerestük a városfejlesztési bizottság momentumos elnökét, Topán Lászlót is, mi a véleménye Péterffy közleményeiről, hiszen korábban belső ellenségként kezelve ugyanez a lap őt is lejáratta. A politikus nem kívánta kommentálni a kijelentéseket, de úgy vélekedett, hogy szerinte mindössze a tulajdonos indítványaként szerepelt az, hogy az önkormányzat szándéka az átsorolás, de ez akkor lett volna érvényes szerinte, ha támogató döntés születik, a polgármester viszont egyértelművé tette az álláspontját.

A Pécsi Építési Szabályzat felülvizsgálatával kapcsolatos dokumentációban ugyanakkor nem csupán az egyik apróbb módosítás között szerepelt az elképzelés. A dokumentumban azt írják, hogy már tavaly, tehát 2020-ban érkeztek tulajdonosi indítványok, és ezek között is a „jelentősebb változások” közé sorolták a Mandulás kempingre vonatkozót. A bizottság elé került anyagban pedig a közel 180 oldalnyi indítványban „az önkormányzat” kifejezésre rákeresve nem találtunk még egy olyan kérelmet, ahol „önkormányzati szándékot” emlegettek volna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában