hogy is van ez?

2021.05.25. 20:00

A friss parkolóbérletek után sem lesz automatikus díjvisszatérítés

Ugyan vége az ingyenes parkolásnak, de a pécsi parkolóbérleteseknek, védett övezetben élőknek nem lett könnyebb az élete, az önkormányzat ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy az engedélyek teljes árát eltegye, még akkor is, ha ezzel az ingyenes parkolás időszakáért is pénzt szed.

Vizvári Soma

– Azt tudjuk válaszolni a kérdésére, amit ebben a témában korábban már több alkalommal megtettünk. Az ingyenes parkolásról a kormány hozott döntést. Pécs önkormányzata a már megítélt kompenzáción túl további kompenzációs igényéről folytat egyeztető tárgyalásokat a kormánnyal. Amennyiben ezek sikeresek lesznek, és ezen belül pozitív elbírálásban részesül az önkormányzatnak az a kérése is, hogy a kormány az ingyenes parkolás miatti bevételkieséseket is kompenzálja, akkor természetesen a város ebből vissza fogja téríteni a pécsieknek azt az összeget, amelyet a kormány döntése miatt utólag feleslegesen fizettek ki, amikor parkolóbérletet vásároltak – válaszolta az önkormányzat lapunk azon kérdésére, miszerint a frissen megvásárolt parkolóbérletek esetében lesz-e időarányos díjvisszatérítés.

A Pécsett rendszeresen parkolók, de főleg a védett övezetben élő autósok ugyanis most kellemetlen présbe kerültek, hiszen a városban csak adott időszakra vásárolható parkolóbérlet létezik. Mindez azt jelenti, hogy aki most akarja beszerezni parkolóbérletét, jelentős részben azért az időszakért is fizet, amikor még ingyenes volt a parkolás. Így viszont valójában a baranyai megyeszékhelyen sokaknak nem volt ingyen a parkolás, hiába hozott ilyen rendeletet a kormány.

Arról korábban írtunk, hogy a baloldali városvezetés azon gyakorlata, hogy nem adják vissza automatikusan a bérletesek pénzét, hanem feltételekhez kötik, jogilag erősen megkérdőjelezhető. Korábban ugyanis az önkormányzat ugyanerre az álláspontra helyezkedett a tavaly feleslegesen megvásárolt parkolóbérleteket illetően. Azzal kapcsolatban dr. Csernik Aranka, ismert pécsi ügyvéd a Dunántúli Naplónak kifejtette: az önkormányzatnak nincs arra jogalapja, hogy feltételhez kösse a parkolóbérletek árának arányos visszafizetését. – Van egy érvényes és hatályos jogszabály, amely kimondja, hogy ingyenes a parkolás, és amelyet így az önkormányzat gyakorlatilag nem alkalmaz – magyarázta. Hozzátette: a szolgáltató így jogalap nélkül gazdagodik, hiszen nincs arra jogcíme, hogy magánál tartsa a bérletekből befolyt pénznek azon részét, amely az ingyenes parkolás időszakába esik.

Felmerült az a kérdés is, mi lesz azokkal, akik még nem tudták beszerezni kedvezményes bérletüket, és időpontjuk sincs erre a hétre a Biokomhoz. Érdeklődtünk a vállalatnál ezzel kapcsolatban, melyre a Biokom a következő választ küldte: „ügyfélszolgálati irodánk nem csak az előjegyzett időponttal rendelkező ügyfeleinket fogadja, így a meghosszabbított ügyfélszolgálati időben bárki felkeresheti társaságunkat. Mindezeken túl online módon is lehetőség van a parkolóbérletekkel kapcsolatos ügyintézésre, melyről ügyfeleink a www.biokom.hu internetes oldalon tájékozódhatnak.”

https://www.bama.hu/helyi-ertek/velem-en/ennyi-erovel-a-teljes-hipat-is-beszedhette-volna-az-onkormanyzat-3814228/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!