mezőgazdaság

2021.05.17. 14:00

A gazdák egyelőre a növényvédelemre összpontosítanak

Szépen fejlődnek a gabonák a szántóföldeken, illetve a virágzó repce is páratlan látványt nyújt nagyon sok helyen, amely főként a fotósoknak ad ihletet, miközben a gazdák ez időben jellemzően a növényvédelmi munkálatokra összpontosítanak.

Rajnai-Zsíros Krisztina

20210407 Báta Kocsis János (képen) bátai földműves mutatja a repcét és a búzát. És műtrágyázza is a növényeket a bátai határban. Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

Az árpa esetében gombavédelem szükséges, illetve a nyugati fekvésű területeken az árpában és a búzában is megjelentek a vetésfehérítő bogarak, ez ellen szintén meg kell védeni a növényt. A napraforgó- és a kukoricatáblákon főként a gyomirtást kell elvégezni, és kiemelt figyelmet kell szentelni a búza lombvédelmére is. A betegségek elleni megelőzések fontosak, hogy minél tovább zöldek maradjanak a levelek. A szója már kikelt, ezért a gazdák már gondoskodhatnak a gyomirtásukról. Rendszeresen figyelni kell a növények állapotát, hogy az esetlegesen megjelenő kórokozókat időben észlelhessék. Csapadékos időszak esetén a fertőzés esélye sokkal magasabb, ezért ilyenkor még nagyobb figyelmet kell szentelni az állomány állapotának megfigyelésére.

Mint arra Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke rámutatott, továbbra is gyakori a böjti szél, tehát kevés a permetezésre alkalmas idő, ezért a gazdáknak még a növényvédő szerek elsodródásának veszélyére is ügyelniük kell. A gazdák figyelmét mindig felhívják arra, hogy a növényvédő szerek felhasználásakor az előírt dózisokat alkalmazzák, és az elsodródás veszélyére különösen ügyeljenek, hogy a szomszédos kultúrában ne okozzanak kárt. Mint arról korábban beszámoltunk, pár hete több repcetáblát is megsemmisítettek a hatóságok, miután a helyi méhészek jelzései alapján kiderült, hogy a szabálytalan növényvédelmi technológia kockázatot jelentett a beporzó rovarokra, méhekre.

A megyei elnök elmondta, a gazdák a növényvédelem mellett elkezdték a gépszemlét, azaz átvizsgálják a betakarító gépeket, a szállító járműveket, az erőgépeket, rakodógépeket, hogy az aratás kezdetére a gépek javítása, karbantartása ne hátráltassa a munkálatokat.

– Mindenki készül az aratásra, s bár ilyenkor még nem lehet biztosan megmondani, de ha így marad az idő, akkor az idén is várhatóan június 20. után megkezdik az árpa aratását – mondta Rittlinger József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!