hitélet

2021.05.18. 11:30

A körmenetek és zarándoklatok is újra megtarthatók

A vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alóli általános felmentést visszavonta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a javuló járványügyi helyzetre tekintettel. A pécsi megyés püspök mindemellett továbbra is arra buzdít minden szülőt, hogy a jövőben is tartsák meg a családi ima­órát szentírási részekkel, közös imádsággal.

W.K.

Forrás: PEM

Visszavonta a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól március 5-én adott általános felmentést a május 10-től hatályos rendelkezésével a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK), a járványügyi helyzetre tekintettel. Hangsúlyozva, hogy az általános morális elvek továbbra is érvényesek, így aki számára élethelyzete miatt lehetetlen a szentmisén való személyes részvétel, az a vasárnapot továbbra is egyéni imával, a Szentírás olvasásával, zsolozsma végzésével, szentmise közvetítésébe való bekapcsolódással vagy más módon szentelje meg.

Az MKPK által közzétett irányelveken túlmenően a Pécsi Egyházmegyében Felföldi László pécsi megyés püspök a következőket rendelte el: templomainkban továbbra is felelősen és körültekintően kell eljárni a nyilvános liturgia és szentség-kiszolgáltatás alkalmával, figyelembe véve a járványügyi előírásokat, különös tekintettel a fertőtlenítőszerek használatára, a maszk viselésére és a védőtávolság megtartására.

A Pécsi Egyházmegye tájékoztatása szerint a püspöki rendelkezés a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alóli felmentést és az általános feloldozás megadásának lehetőségére vonatkozó engedélyt visszavonja. – Aki számára élethelyzete miatt (például betegség, karantén) lehetetlen a szentmisén való részvétel, az a vasárnapot megfelelő módon szentelje meg – áll a közleményben. A megyés püspök egyben arra buzdít minden szülőt, hogy a jövőben is tartsák meg lehetőségeikhez mérten a családi imaórát szentírási részekkel, elmélkedéssel, közös imádsággal és közös beszélgetéssel egybekötve.

A csoportos zarándoklatok, imatalálkozók, körmenetek, lelkigyakorlatok, közösségi összejövetelek fokozott odafigyeléssel, az aktuális járvány­ügyi előírások maradéktalan betartásával végezhetők.

Imádság-maraton indult májusban

Egész május hónapra imádság-maratont hirdettek az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának szervezésében – ennek jegyében a világ harminc Mária-kegyhelyén imádkoznak a keresztények a világjárvány okozta szükségekért. Az egész világra kiterjedő közös imádság a Szűz­anya pártfogását kéri, hogy járjon közbe a Fiánál a világ megannyi mai problémájának az orvoslásában. A Pécsi Egyházmegyében a pécsi Havas Boldog­asszony-templom is bekapcsolódott ebbe a világméretű imádságsorozatba oly módon, hogy májusban hétköznap 17.45-kor, hétvégenként 15 órakor rózsafüzért és loretói litániát imádkoznak. A Pécsi Egyházmegye tájékoztatása szerint az imaszándékok sorra veszik először a világjárvány áldozatait, majd az emberi élet egymást követő fázisait. Az intenciók szót emelnek a járvány leküzdésében szerepet betöltő hivatásokért, a törékeny embercsoportokért és az egyházban szolgáló személyekért kéri az isteni oltalmat. A napokra lebontott imaszándékok a Pécsi Egyházmegye honlapján megtalálhatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!