elgondolkodtató

2021.05.16. 20:00

Az idős vagy a fiatal sofőr veszélyesebb az utakon?

Küldjék az idős embereket tanpályára, mielőtt meghosszabbítják a jogsijukat, hogy bizonyítsanak, nem koptak-e el az izmaik, mennyire ép a szellemük – efféle markáns vélemények röpködtek a neten, amikor Vitray Tamás balesetet okozott, vagy valahol egy idős úr felhajtott az autópályára, forgalommal szemben.

Mészáros B. Endre

Összességében elborzad és felháborodik ilyen eseteknél a közvélemény, majd gyakran az idősekre támad, holott, ha jobban belegondolunk, Lovasi András is behajtott a pirosba, pedig még csak 54 éves. A fiatalabb korosztály pedig a pandémia előtt szinte minden hétvégén futószalagon szállította az éjszakai piás, gyorshajtásos „diszkóbaleseteket”, az is leginkább a negyvenen inneniek sajátja, hogy drog hatása alatt ülnek volánhoz.

Tény, hogy van bajuk a nyugdíjasoknak: romlik a látásuk, a hallásuk, nehezebben hajlanak az ízületeik, a memóriájuk is gyengül. A fiatalabb korosztály viszont felelőtlenebb, jobban eluralja a szenvedély, olykor még a düh is, mégse küld senki egy teljes generációt stresszkezelő kúrára.

Akkor hát ki a veszélyesebb az utakon, az idős vagy a fiatal? Vajon egy pártatlan vizsgálat eredménye után hajlandó lenne az adott korosztály ellenőrző gyakorlatokat végezni a jogsi megújításához?

Nos a Swansea University 2016-ban kutatásokat végzett, baleseteket elemzett, és az lett az eredmény, hogy a 70 év feletti sofőrök harmad-, negyedannyi balesetet okoznak, mint például a 17–21 év közötti korosztály. Az elemzés arra is kitér, hogy a fiatalok körében a balesetek többnyire a jármű feletti kontroll elvesztéséből történtek, míg az idősebb korosztálynál a koccanások a jellemzőek, mert a reakcióidejük hosszabb. Ugyanakkor lassabban és átgondoltabban közlekednek: jobban odafigyelnek az autó műszaki állapotára, betartják a biztonsági előírásokat. Az időseket emellett gyakrabban ellenőrzi orvos, és a jogsijukat is sűrűbben kell meghosszabbítani.

Szóval az öregedés egyáltalán nem jelenti azt, hogy el kell búcsúzni a vezetéstől, viszont jobban oda kell figyelni az egészséget érintő intő jelekre, és nem kizárólag csak a vezetés miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!