Különleges hangulat

2021.05.10. 07:00

Csend és béke honol Vágotpusztán, az eldugott faluban (videó)

Nemrég elindítottunk egy sorozatot, amelyben a megye eldugott, vagy éppen teljesen elhagyatott településeit keressük fel. Legutóbb Vágotpusztán jártunk. A Mecsek erdőségeiben megbújó falucska különleges hangulatával teljesen beleillik a sorba.

Mészáros Rita

Fotó: Laufer László

A megye eldugott falvait kezdtük el járni az elmúlt hetekben, utazásaink során pedig azt tapasztaltuk, hogy Korpád romjait már alig lehet észrevenni, Révfalu a pihenni vágyók eldugott paradicsomává vált. Vágotpuszta megint egy másik kategóriát képvisel, valahol a kettő között.

Nem teljesen kihalt, sőt állítólag egy kimondottan frekventált kirándulóhelynek számít. Hétvégén biztosan sokan vannak, de amikor mi múlt szerdán ott jártunk, mindössze egy túrázóval találkoztunk, két hatalmas kutyával, akik végig mérgesen ugattak ránk, két félénk macskával és sok kullanccsal – kollégánk össze is szedett egyet, szóval aki ott jár, figyeljen erre is.

Fotó: Laufer László

A Mecsek erdőségeiben megbújó kis falucska, amely egyben a megye legmagasabban fekvő települése, közigazgatásilag Mánfához tartozik. A turistautak találkozásánál fekszik, így megközelíthető Magyarhertelendről, Sikondáról, Orfűről vagy éppen Bánosról. Mi az utóbbi útvonalat választottuk. Ahogy egyre mélyebbre kerültünk az erdőben, egyre hihetetlenebb volt, hogy egyszer csak kibukkan a fák közül Vágotpuszta. Aztán tényleg megláttuk az első házat a zöldülő növények közti résen.

A tisztásra kiérve végül elénk tárult az egész falu. Nem nagy, mindössze tíz ház. Némelyik romos, mások szépen gondozottak. Ahogy tudjuk, életvitelszerűen senki nem lakik itt – talán a két kutya gazdája tölti itt a legtöbb időt –, de számos épület hétvégi házként funkcionál. Két háznál autó is parkolt, de egyik tulajdonosát sem láttuk.

Vágotpuszta az 1956-os forradalom után a mecseki láthatatlanok egyik gyülekezőhelye volt. A tiszteletükre állított kopjafát és a haranglábat díszítő emléktáblát ottjártunkkor meg is találtuk. A faluban azonban nemcsak az ellenállókra emlékeznek, hanem a valdens keresztényekre is. További információ róluk ott nem volt, így az interneten néztünk utána, kik a valdensek. Kutatásunk szerint ez egy Provence-ban, a 12. század végén létrehozott, pápa- és egyházellenes vallásfelekezet volt, amely a középkorban terjedt el Európában. Kiderítettük azt is, hogy Ferenc pápa 2015-ben Torinóban felkeresett egy valdens templomot, és bocsánatot kért a valdensekkel szemben a hit nevében elkövetett erőszakért.

Vágotpusztán láttunk egy épületet – az Énok házat – amely minden bizonnyal egy vallási csoporthoz tartozhat. A ház egyik oldalát elfoglaló festmény Énokot, az első prófétát ábrázolja, amint Isten magához szólítja, a másik falon pedig Jézus panasza olvasható. A vallási hagyományra utal az is, hogy több házon bibliai idézetek vannak.

Ahhoz kétség sem fér, hogy Vágotpusztán csend és béke honol. Mi mégis úgy éreztük, hogy valami különös hangulat lengi körbe a házakat – ez csak fokozódott, amikor a faluhoz tartozó kis temetőt is felfedeztük –, de ez nem jelent semmit, maximum annyit, hogy kevesebb horrorfilmet kellene néznünk. Érdemes tehát felkeresni az eldugott kis falut, és feltöltődni a természet színeivel, hangjaival, illataival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!