Feleslegesen riogat a baloldal

2021.05.19. 20:00

Ismételten kiderült, a kormány egyáltalán nem bünteti Pécset

Az előző városvezetés által elindított és a kormányzati intézkedések is hozzájárultak ahhoz, hogy az elmúlt évet egymilliárdos maradványösszeggel zárhatta a pécsi önkormányzat. A nemzeti oldal szerint ezért is felesleges volt a riogatás, a hisztériakeltés a baloldal részéről.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

A baloldali városvezetés szerint a koronavírus-járvány miatt tavaly 3,7 milliárdos kiesése keletkezett az önkormányzatnak, de ennek a kompenzációját nem kérték a kormánytól, viszont egymilliárdos pozitív maradvánnyal zárták az elmúlt esztendőt – ez derült ki a legutóbbi konzultáción az elmúlt év zárszámadásának tárgyalásakor Péterffy Attila polgármester szavaiból, aki a saját gazdálkodásukat takarékosnak tartotta.

Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője örült annak, hogy sikerült a maradványt megőrizni, viszont most kiderült: az iparűzési adó kiesése is kisebb lett a vártnál, ami jelzi, hogy valóban működtek a kormány vállalkozásokat segítő válságkezelési intézkedései. Megemlítette azt is, hogy a 2020-as év költségvetéséhez hozzájárult az előző ciklusban elindított jelentős gazdaságfejlesztési program, és az is, hogy 2019-ben 4,5 milliárdos plusszal vehette át a stafétát a mostani önkormányzat.

Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője is kiemelte a fegyelmezett gazdálkodást, de szerinte a mostani zárszámadással az is világossá vált: nincs csődben a város, egyáltalán nem zuhant meg a gazdaság, mint ahogy ezt korábban mondogatták a baloldalon. Ebből is egyértelműen látszik, hogy a kormány nem büntette Pécset, hiszen iparűzési adóra is kétmilliárdos kompenzációt ad, tavaly például az 1,9 milliárdos támogatást is megkapta a Zsolnay Negyed. Hozzátette: a baloldali riogatás felesleges volt, egyben megkérte őket, hogy a jövőben ne keltsenek hisztériát, mert ez nem használ a városnak.

Nem adott választ a polgármester

A sportberuházásokért felelős polgármesteri biztos, volt MSZP-s államtitkár, Török Ottó is beszámolt a tevékenységéről, amit azonban élénk kritika fogadott, mondván, havi bruttó egymillió forintos fizetésért többet várnának el tőle, például az akvapark tekintetében. Péterffy ezzel kapcsolatban kijelentette, van megfelelő víz és talaj is Tüskésréten az új létesítményhez. Ám, csak akkor mondanak konkrétumokat, ha a megvalósíthatósági tanulmány elkészül. A polgármester az ügyet firtató képviselőnek azt is mondta, hogy „így járt”, nem kap pontos választ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!