nem szól

2021.05.06. 20:00

Még némán áll a harangtorony a pécsi főtéren

Hosszú ideje nem mozdul és nem játssza az ismerős dallamokat a Széchenyi téren, a dzsámi mellett álló harangtorony – a még működőképes állapotában sokakat a térre csalogató, különleges pécsi turistalátványosság meghibásodott.

Wald Kata

Fotó: Löffler Péter

Korábban dr. Kajtár Edvárd, a belvárosi templomot is magába foglaló pécsi Székesegyházi Plébánia plébánosa arról tájékoztatta lapunkat, hogy a torony és a harangok mintegy két évtizedes működésüket követően nagyobb felújításra szorulnak: a tornyot mozgató liftszerkezet vezérlését, a harangok megszólalását szabályozó elektronikát, a harangokat lendítő villanymotorokat részben vagy teljes egészében le kellene cserélni a vezetékekkel együtt.

A toronymozgatást és a harangozást azért kellett leállítani, mert a komplett szerkezet meghibásodásai súlyos zavarokat keltettek a belvárosi templom elektromos hálózatában. A hibák és a megoldásuk is ismert, mintegy 4-5 millió forintra lenne szükség, hogy ismét működőképes legyen a szerkezet. A plébánia hónapokkal ezelőtt adománygyűjtésbe kezdett, a járvány azonban közbeszólt – a támogatások lassan érkeznek, hiszen a pandémia miatt kevesebb hívő jár templomba kerülendő a személyes találkozásokat. – Emiatt például a perselyadományaink is jelentősen visszaestek – ez a napi gazdálkodásban is meglátszik – tájékoztatta lapunkat dr. Kajtár Edvárd.

Hangsúlyozva, hogy a lassú nyitással májusban elindítanak egy adománygyűjtő kezdeményezést is: levélben megkeresik Pécs város nagyobb cégeit, hátha az ő segítségükkel fel tudják gyorsítani a belvárosi templom harangtornyának és harangjainak a felújítását.

A hangjátékával sok helybelit és városlátogató turistát megörvendeztető harangtorony felújítását akkor tudják majd elkezdeni, ha a szükséges pénz rendelkezésre áll. A segíteni tudók anyagi hozzájárulását a belvárosi templomban külön erre a célra kihelyezett perselyben gyűjtik, illetve a következő bankszámlaszámon is fogadják a felajánlásokat: CIB Bank Zrt. 10701214-69901038-51100005. Kérik, hogy az adományozók a közleményben tüntessék fel: „A harangfelújítás céljaira”!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!