Gyurcsánytangó Pécsen

2021.05.26. 20:00

MSZP-s hódítás indult: vörös város, Kis Moszkva lehet Pécsből újra?

2009-ben még nagyon sokan örültek annak a polgármester-választást követően, hogy a szocialistákat sikerült leváltani Pécsen, majd pedig 2010-ben az önkormányzati választáson az MSZP-nek sem termett sok babér. Most azonban úgy tűnik, másfél év alatt szinte minden kulcspozíciót sikerült megszerezniük.

Bóka Máté

A baranyai megyeszékhelyt hosszú ideig csak Kis Moszkvaként, vörös városként emlegették, de a Gyurcsány–Bajnai-kormányok, valamint a korábbi szocialista városvezetés tevékenysége után történelmi mélypontra zuhant az MSZP népszerűsége, ez azóta sem változott jelentősen, mégis a pécsi baloldali koalícióban meghatározóak tudtak lenni.

Mellár, a trójai faló

A szocialista térhódítás trójai falova Mellár Tamás parlamenti képviselő lett, aki a 2018-as választások előtt hangoztatott „függetlenségét” feladva, a Parlamentbe bejutva rögtön beült az MSZP-P frakciószövetségbe, ma már vállaltan a szocialisták képviselőjelöltjeként készült a következő választásra. A szocialisták elérték azt is, hogy nem csupán az MSZP-sekkel jó kapcsolatot ápoló Ruzsa Csaba legyen Pécs egyik alpolgármestere, hanem az az MSZP-s Nyőgéri Lajos is, aki gazdasági bizottsági elnökként igen gyorsan megbukott, de valamikor MSZP-s városi elnök volt.

Szocialista propagandisták

A szocialista propagandasajtó emberei is kulcspozíciókat kaptak: az MSZP-közeli helyi lap főszerkesztője, Barabás Béla sajtókapcsolati tanácsadó lett a városházán, a lapot kiadó cég egyik tulajdonosa, Máté János pedig a PSN Zrt. élére került.

De más sportos vonalon is kifejezetten jól teljesítek a párthoz közelállók. Török Ottó – aki még az akkor még MSZP-s Gyurcsány Ferenc kormányának államtitkára volt – jelenleg sportberuházásokért felelős polgármesteri biztos, a szintén a Gyurcsány-kabinetben államtitkári posztot betöltő Elbert Gábor írhatta meg a pécsi sportkoncepciót.

MSZP-közeliek a cégeknél

A polgármester hivatalban a hatósági főosztály élén lett helye az MSZP egykori képviselőjelöltjének, Guzs Istvánnak, a volt MSZP-s alpolgármester, Meixner András fia, Meixner Barna került a Biokom Kft. élére társügyvezetőként.

A Tettye Forrásház vezetőjének kinevezett Brandstätter Gábort, illetve a Pécsi Vagyonhasznosító élére került Szabó Szilárdot is jó MSZP-s kapcsolatokkal bírónak tartják nagyon sokan. érdemes azt is megjegyezni, hogy a szocialisták támogatásával a 2014-es választáson indult polgármesterjelölt, Cserfainé dr. Kovács Ágnes a közelmúltban orvos­igazgatói posztot kapott a pécsi rendelőintézeteknél.

A legutóbbi hírek szerint a Tüke Busz igazgatóságába pedig bekerül Gulyás Emil, az MSZP volt városi elnöke, valamint újabb bizottsági helyet kap Csaba István, a párt mostani megyei elnöke is.

Az MSZP volt pénztárnoka

Péterffy Attiláról, Pécs polgármesteréről Mellár Tamás mondta azt nem is olyan régen, hogy nem független, mert például neki Puch László, az MSZP volt pénztárnoka mutatta be, akit egyébként ma a városvezetésre legnagyobb befolyással bíró, a figurákat mozgató háttérembernek tartanak többek között a baloldalon is.

Máshol is tetten érhető

Az MSZP-ből kivált DK-sok között ott van a szocialistákkal is igen jó viszonyt ápoló Kunszt Márta, volt szocialista alpolgármester. A szintén DK-s Auth István tanácsnok a Péterffy-t és az MSZP-s térhódítást támadó korábbi momentumos és DK-s ultimátumot nem írta alá, ahogyan a momentumos Nemes Balázs biztos is kitért ez alól, így ők egyáltalán nem vállalták fel a közvetlen konfliktust a szocialistákkal.

https://www.bama.hu/helyi-ertek/velem-en/vajon-mifele-multtal-fogtak-ossze-az-ellenzek-elemei-3816997/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!