Megsemmisítik

2021.05.19. 16:57

Német aknavető gránátot találtak Cserkúton

Kedd este érkezett bejelentés az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész ügyeletére, hogy Cserkút településen aknavető gránátot találtak.

Zsigmond József

Mint a honvédség sajtóosztálya lapunk megkeresésére közölte, szerda délben a helyszínre érkező ügyeletes tűzszerész járőr parancsnoka megállapította, hogy egy német gyártmányú, nyolc centiméter átmérőjű aknavető gránátról van szó, amelyet a tűzszerész katonák a helyszínről későbbi megsemmisítésre elszállítottak. A veszélyeztetett zónán belül lakóházak nem voltak, járókelők nem tartózkodtak, így korlátozó intézkedések bevezetésére nem volt szükség.

A Magyar Honvédség tűzszerészeihez évente átlagosan kétezer bejelentés érkezik, gyakran egy helyszínen több tucat, esetenként több száz eszközt találnak. A legtöbb riasztást Budapestről és vonzáskörzetéből, Veszprém, illetve Fejér megyéből származik. Az elmúlt több mint 70 év során a tűzszerész katonák folyamatosan végezték mentesítési feladataikat.

A II. világháború vége óta hatástalanított milliós nagyságrendű robbanótest arra enged következtetni, hogy lehetnek még a talajban és vizeinkben ilyen veszélyt hordozó eszközök.

– Aki elhagyott robbanótestet, vagy annak látszó tárgyat talál, illetve ilyen tárgy hollétéről tudomást szerez, köteles azt haladéktalanul bejelenteni

– tudtuk meg a honvédség sajtóosztályától.

Lehetőség szerint meg kell jelölnie a megtalálási helyet, majd értesítenie kell a területileg illetékes rendőri szervet, vagy a település jegyzőjét. Tilos megfogni, arrébb vinni ezeket az eszközöket, ha azonban valaki mégis kézbe vesz egy ilyen szerkezeteket, akkor óvatos mozdulattal tegye vissza a földre. Ezután az önkormányzat jegyzője vagy az illetékes rendőri szerv ellenőrzi a bejelentés valódiságát, megjelöli a feltételezett robbanótest helyét, elhelyezi a robbanásveszélyre utaló figyelmeztető jelzést, végül bejelentést tesz a Magyar Honvédség Tűzszerész Ügyeletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!