Természetvédelmi akcióterv

2021.05.27. 17:30

Újszülöttek Erdeje: minden születendő kisgyermek után tíz fát ültetnek

A kormány a 2020-ban elfogadott Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben fogalmazta meg azt a szándékát, hogy 2030-ig minden évben legalább 10-10 facsemetét ültet az országban születő gyermekek után, vagyis minden évben mintegy 150 hektár új erdő születik.

Zs.J.

a20210527_az orsz‡gban els?kŽnt alak’tott‡k az òjszŸlšttek facsemetekertjŽt. Az avat ŸnnepsŽgen beszŽdet mondott Ripsz‡m Istv‡n a Mecsekerd? cŽg vezŽrigazgat—ja, SzentpŽteri S‡ndor ‡llamtitk‡r helyettes Žs Nagy Csaba kŽpvisel?, akik az esemŽnyen emlŽkfacsemetŽt is Ÿltettek Horv‡th istv‡n vajszl—i polg‡rmester t‡rsas‡g‡ban_Vajszl—_LL_DN

Fotó: Laufer László

A Újszülöttek Erdeje program nyitányára Baranyában került sor, az első ilyen erdő átadó Vajszlón volt csütörtök délelőtt.

 

– A vajszlói tölgy a mai napig is fogalom. A 19. század végén, a 20. század elején lett keresett áru a hosszú, egyenes, jó minőségű vajszlói tölgy a világpiacon, és a mai napig így van ez. Nemcsak külföldiek keresik, hanem van olyan hazai faiparos, aki megnézi a fát, még mikor az lábon áll.

Bekottázza, ez neki mit ér – mondta el lapunknak Ripszám István a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója az átadón. – Hűek akartunk maradni ehhez az emblémához, tölgyből készítettük el az első erdősítést. Mellette 30 százalékban egyéb fafajok kerültek beültetésre a volt vajszlói csemetekert öt hektáros területén. Összesen 50 501 fát ültettek februárban, ami az elmúlt két hétben már 15 centimétert nőtt. Három év múlva már olyan nagyok lesznek, hogy nem látszunk ki belőle – tette hozzá.

Minden megyében egy-egy ilyen erdő születik, ahol az ültetendő fákat mindig az adott terültnek viszonyai szerint választják ki, említette meg az átadón Szentpéteri Sándor, az agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára. Az Újszülöttek Erdejét bárki megnézheti, aki Vajszló felé jár, illetve a következő tíz évben tíz különböző helyszínen újabbakat ültetnek a megyében. Jövőre a szigetvári térségen lesz a sor.

Nagy Csaba fideszes országgyűlési képviselő kiemelte az Újszülöttek Erdeje vajszlói átadóján, hogy 2019 és 2020 között 3,4 százalékkal emelkedett az élve születések száma az országban, ami immár az erdőtelepítésekre is jótékony hatást gyakorol. Kiemelte, hogy korábban 7,3 millió hektárnyi erdőnk volt. Trianon után ez lecsökkent egymillió hektárra, vagyis, az erdeinknek a 85 százalékát vesztettük el. Hozzátette, Magyarországnak 100 év kellett, hogy az egymillióról a duplájára növelje az erdeinek számát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!