hagyományteremtés

2021.06.14. 11:30

A helyi eperről szólt a szombat délután Vajszlón (galéria)

Már több mint egy hónapja fogyaszthatjuk a finom hazai epret, mely ízében, állagában is nagyságrendekkel jobb a külföldinél, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz. A vajszlói epervásáron a legzamatosabb szemeket ehettük és vehettük.

Tóth Viktória

Fotó: Löffler Péter

Megyénkben, főleg az ormánsági területeken évről évre növekszik a földieper termőterülete. Nagy sátras terméssel indulnak áprilisban, majd a fóliaalagutas, bakhátas területeket kezdik meg, és május közepe-végétől indul a szabadföldi is. A helyi termelésből piacokra, útszéli standokra és áruházakba is kerül. A tervek szerint pedig akár június végéig folyamatosan el tudják majd látni a fogyasztókat.

Első alkalommal tartottak epervásárt szombaton Vajszlón, a kiváló minőségű helyi epret mutatták be és árusították helyi szamócatermelők a Kodolányi téren. A különösen meleg idő ellenére sokan összegyűltek a téren, ahol igazán kellemes hangulatban telt el a délután.

Horváth István polgármestertől a helyszínen megtudtuk, hogy a könnyed hangulatú esemény célja az volt, hogy népszerűsítsék az ormánsági, vajszlói epret.

– Az esemény hagyományteremtő, már elkezdtem szervezni a jövő évit is. Ebben az időszakban még csak elvétve vannak fesztiválok, így arra gondoltunk, hogy a jövőben a nyár elején egy országos szintű nagyrendezvénynek adhatna otthont Vajszló – fogalmazott a polgármester. – Illusztris vendégeket várunk jövőre, Eperjes Károlyt, Epres Mártont, Epres Attilát. Próbáljuk tartani az eper tematikát.

Horváth István hozzátette, hogy tapasztalatai alapján a vajszlói eper – úgy mint a dinnye is – tényleg a legjobb ízű és minőségű. Ez köszönhető a terület mikroklímájának, természeti adottságainak.

Vajszlón egyre többen foglalkoznak a termesztéssel

Az epervásáron nemcsak a gyümölcsöt kínálták, hanem az abból készült termékeket is. Egy termelő pultjánál a gyönyörű szamócák mellett süteményt, lekvárt és dzsemet is lehetett kóstolni. A gazdától megtudtuk, hogy saját maga készítette a finomságokat, s még a receptet is elmondta. A gyerekek tehát szívesen kóstolták a lekvárokat, szörpöket, míg a felnőttek a pálinkát ízlelgették.

– Valóban halványan érzem az eper ízét, nagyon finom! – dicsérte kedves szavakkal egy érdeklődő férfi az alkoholos italt, s annak készítőjét.

Ám nem csak eperrel érkeztek a termelők, volt, aki saját zöldségeket is kínált. Délután 17 órától pedig kulturális programmal szórakoztatták az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!