Botrányos múlt

2021.06.18. 20:36

A Momentum Nyőgéri bírósági ügyeit is elővette

Miközben a jobboldal szerint is felmerülhet Nyőgéri Lajos alpolgármesteri kinevezése kapcsán a méltatlansági eljárás megindítása, addig a Momentum szinte ezt kijelentő módban fogalmazta meg abban a dokumentumban, amelyet eljuttattak minden képviselőnek. Ebben Nyőgéri Lajos különböző cégbírósági ügyeit is taglalják.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Beszámoltunk arról, hogy meglehetősen kemény iratokat tett le a képviselők elé Pokorádi Gábor, a baloldali városvezető koalíció momentumos tagja a héten az MSZP-s Nyőgéri Lajos megválasztásakor. A lapunknak is eljuttatott dokumentumban ugyanis bírósági iratokra hivatkozva pontos adatokat közölnek a héten botrányos körülmények között újraválasztott alpolgármester korábbi céges ügyei kapcsán. (Ezek miatt egyébként nem tartották alkalmasnak még a gazdasági bizottság vezetésére sem korábban a baloldaliak.)

A momentumos képviselő által összeállított anyagban Nyőgéri három céges ügyéről számolnak be. Az egyik szerint 2016. május 2. napján kelt végzésével a bíróság a volt cége ellen a kényszertörlési eljárás megindítását rendelte el, egyben Nyőgérit eltiltotta a cég jogerős törlését követő (ez 2016 decemberében megtörtént) öt évig attól, hogy gazdasági társaságban többségi befolyást szerezzen, korlátlanul felelős tagjává, egyéni cég tagjává váljon, vezető tisztségviselője legyen. Akkor 774 ezer forintos hitelezői igényt jelentettek be cégével szemben.

A másik, bírósági kényszertörléssel sújtott cége miatt hasonlóképpen tiltották el 2018 májusában különböző gazdasági tisztségek viselésétől, ezúttal „csak” három évre, de itt is 780 ezres hitelezői igényt jelentettek be. 2019 szeptemberében ez ügy kapcsán a bíróság azonban arról tájékoztatta az eltiltottat, hogy „ha a végzés kézbesítésétől számított 15 nap alatt a társasággal szemben bejelentett követelést megfizeti és erről a bíróságot igazolási kérelem formájában tájékoztatja, a bíróság mellőzi az eltiltást.” Végül már mint megválasztott képviselő vehette kézhez az eltiltásról szóló jogerős végzést 2019 októberében.

Mindez pedig azért lehet kulcsfontosságú – ezt a jobboldal is feszegette, de a Momentum szinte tényként közölte a méltatlanságot –, mert a törvényben az áll, hogy „méltatlanság miatt meg kell szüntetni annak a képviselőnek a megbízatását, akinek a gazdasági társaságokról szóló törvény rendelkezései alapján a felszámolás során ki nem elégített követelésekért a bíróság jogerősen megállapította a felelősségét és a bírósági határozat szerinti helytállási kötelezettségét nem teljesítette.”

Lapunk munkatársának sikerült Nyőgéri Lajossal beszélnie, aki azonban mielőtt még felvázoltuk volna, hogy pontosan milyen ügyekben szeretnénk az álláspontját kérni, azt közölte: keressük a Momentumot, majd köszönés nélkül ránk vágta a telefont.

Mindeközben az is kiderült, hogy a leváltott DK-s alpolgármester, Bognár Szilvia nemcsak a tisztségét veszítette el, hanem elképzelhető az is, hogy a Tüke Busznál – alpolgármesterként szüneteltetett – hétköznapi beosztású állásába sem térhet vissza. Ráadásul az egyik önkormányzati cégnél középvezetőként dolgozó férje is éppen a napokban tudta meg, hogy távozik állásából – nyilvánvalóan nem önszántából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!