Sepernék a kéményt

2021.06.30. 14:00

A szén-monoxid-mérgezés veszélye is megelőzhető kéménysepréssel

Jóllehet a fűtési szezon nem olyan régen ért véget, és mostanában leginkább a hőség jellemzi mindennapjainkat, itt a kémények és tüzelőberendezések karbantartásának az ideje. Családi házakba igénybejelentésre, társasházakba előre ütemezetten érkezik a kéményseprő.

Wald Kata

20200617 Nyíregyháza fotó: Dodó Ferenc DF Kelet-Magyarország A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve a koronavírus miatt kialakult vészhelyzet után ismét teljes létszámmal folytatja a munkát a megyében.

Fotó: DODÓ FERENC

Az ezekre a napokra jellemző kánikulában bizonyára kevesen vannak, akik a következő fűtési szezonra gondolnak, nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a nyár a kéményseprés ideje. Ilyenkor célszerű gondoskodni a tüzelőberendezések és füstelvezető-rendszerek szakszerű ellenőrzéséről, hogy ne akkor kelljen kapkodni, amikor már a hidegebb napok beköszöntenek.

– A kályhák, kandallók, gázkazánok és konvektorok, valamint a kémények rendszeres karbantartásával és felülvizsgálatával megelőzhető, hogy ezek miatt kigyulladjon az otthonunk, ezenkívül minimalizálható a szén-monoxid-mérgezés veszélye, és mindemellett a fűtési költségek is csökkenthetők – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

A kémények rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen, mert csak az időszakos felülvizsgálat ad valós képet az égéstermék-elvezető állapotáról. Mint ismeretes, 2018. január elsejétől azokban a családi házakban, ahová nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, nem kötelező a kéményseprés, viszont mindenképp ajánlott. Ingyenes a szolgáltatás, de minden alkalommal előzetesen időpontot kell egyeztetni, azaz nem jön automatikusan házhoz a szakember.

A családi házakba tehát igénybejelentésre, a társasházakba pedig előre ütemezetten, hirdetmény közzétételét követően érkezik a kéményseprő – a pontos időpontról tizenöt nappal a munkát megelőzően minden lakóközösség külön értesítőt kap.

Szilárd tüzelőanyaggal és olajjal működő fűtőeszközök esetén az ingyenes lakossági kéményseprés évente esedékes, gázüzemű fűtőberendezések esetén kétévente rendeli el az előírás.

Akadt dolga idén is a tűzoltóknak

A fűtési szezon jellemző „károkozói” a kéménytüzek. A legutóbbi fűtési szezonban országszerte összesen 845 otthonban keletkeztek kisebb-nagyobb károk kéménytűz következtében. A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint megyénkben 23 kéménytűznél volt szükség a tűzoltók beavatkozására, ezek közül öt olyan káreset volt, amelyeknél a tűz továbbterjedt a ház tetőszerkezetére, vagy meg­gyújtotta a kéménybe épített gerendát.

Szén-monoxid miatt 2020. október 15. és 2021. április 15. között Baranyában 20 alkalommal vonultak a megye tűzoltói – mérgezést ketten szenvedtek el, azonban haláleset nem történt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában