változás

2021.06.16. 12:18

Alig találni üvegest, kihalóban a szakma

Vannak szakmák, amelyek lassan eltűnnek, mivel a modern kor vívmányai kiszorították azokat.

Zs. J.

Az energetikai korszerűsítés érdekében fontos lenne kicserélni a régi, elavult nyílászárót korszerű, hőszigetelt ablakokra

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

Tízen pár évvel ezelőtt, ha egy televízió, mosógép, porszívó elromlott, nem volt ritka, hogy nem az áruházba rohantunk újat vásárolni, hanem szerelőt hívtunk. A mai készülékek miatt már nem igazán érdemes megjavítani az elromlott gépeket, mert kis túlzással, többe kerülne a javítása, mintha az újat vennénk.

– Az ablakokon cseréltettük volna ki az üvegeket, de nem találtunk üvegest. Volt, aki azt mondta, hogy visszaadja a szakmát, mert már alig van megrendelése – panaszolta lapunknak egy olvasónk. – Most azon gondolkodunk, hogy a régi ablakokat műanyagra cseréljük, de valahogy jobban ragaszkodunk a hagyományos, fa nyílászárókhoz, ami ha szépen, jól van elkészítve, esztétikusabb a műanyag ablakoknál – tette hozzá.

Egy üvegest mi is megkerestünk, aki elmondta, hogy ez a szakma már kihalóban van. Nincs utánpótlás, illetve az emberek már nem a fa nyílászárókat keresik, hanem a műanyagot, amit az áruházakban megvásárolnak, és nem ritka, hogy a kiszállítással együtt be is szerelik azokat. Így az üvegesnek is kevesebb munkája van.

– Pár évvel ezelőtt még egy nagyobb nyári vihar után rengeteg munkánk volt, alig győztük, sokszor fordult elő, hogy nemcsak a jég, hanem a focilabda miatt kellett új üveget készítenünk. Akkor jóval több gyerek focizott a grundon. Most elvétve kapok munkát, mindössze egy-két helyen kell csak ablaküveget cserélni. Mostanában a munkánk nagyobb részét a képkeretezés adja – mondta az 50 év körül járó pécsi üveges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!