arckép

2021.06.09. 12:05

Az év rendőreként vonult nyugdíjba Dakos József

Magyarország belügyminisztere, 2021. május 1-jei hatállyal, kérésére nyugdíj előtti rendelkezési állományba helyezte Dakos József dandártábornokot, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjét. A járványügyi helyzetre tekintettel a főkapitányi beosztás ünnepélyes átadására, a szokásoktól eltérően, szűk körben került sor – írja a Pécsi Újság.hu.

Máté Balázs (forrás: Pécsi Újság.hu)

Fotó: Löffler Péter

Eredményes szolgálati tevékenysége elismeréséül dr. Pintér Sándor belügyminiszter a rendőrség napja alkalmából vezetői kategóriában Év Rendőre miniszteri elismerést adományozott Dakos Józsefnek.

Dr. Balogh János országos rendőrfőkapitány a távozó főkapitány méltatása során kiemelte, hogy egy kiváló kollégától búcsúznak. Beszélt nem mindennapi pályafutásáról, és arról, hogy a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságot az élmezőnybe kormányozta.

Dr. Gyurosovics József r. dandártábornok, a Főkapitányi Klub elnöke a szakmai életútját ismertette Dakos tábornoknak. Beszélt arról, hogy hivatásos pályafutását határőrként 1982-ben kezdte a Zalaegerszegi Határőr Kerületnél, ahol 1993-ig különböző beosztásokban teljesített szolgálatot. Majd 2000-ig a Zalaegerszegi Határőr Igazgatóság vezetői beosztásaiban dolgozott. Ekkor került át a Pécs Határőr Igazgatósághoz, amelynek 2001-től az igazgatója volt. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot 2007-től 2018-ig vezette. Majd 2018 novemberében a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének nevezték ki.

Szakmai munkája elismeréseként 2002-ben megkapta a Magyar Köztársaság belügyminisztere Szent László-érdemjelet, míg 2015-ben a Szent György Érdemjelet. A Magyar Köztársaság elnöke 2007-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje katonai tagozat kitüntetésében részesítette. Gondolatait azzal zárta, hogy a tábornok eddig tisztességgel szolgálta hazáját, mostantól családját szolgálja.

Dakos József búcsúzó beszédét azzal kezdte, hogy az első szó a köszöneté, az elismerő szavakért és kitüntetésekért. Elmondta, hogy amit elvállalt, azt végig szokta csinálni. Nem így tervezte, de így alakult, a sors így rendezte, egészségi állapotára tekintettel született meg benne ez a döntés, 58 nap híján 43 éves szolgálat van mögötte. Pályafutásával kapcsolatban arról beszélt, hogy ő csak tette a dolgát. Mindig azt tekintette a legfontosabbnak, amit éppen csinált.

Három hónap híján 21 évig területi szervet vezetett, ebből több mint 7 évet határőr-igazgatóként, míg több mint 14 évet megyei rendőrfőkapitányként. Mindig igyekezett a szervezeti és egyéni érdek harmóniáját megteremteni, a külső és a belső együttműködésre mindig figyelt. A személyes példamutatást mindig rendező elvnek tartotta, és a szervezeti lojalitást is. Családjával hatszor költözött a szervezet érdekében. A főkapitányság teljes személyi állományának köszönetet mondott azért, hogy munkáját segítették. Továbbá segítő támogatását megköszönte a társszerveknek és vezetőinek.

Végezetül köszönetet mondott feleségének és családjának azért, hogy mindig mellette álltak. Azt érte el – úgy érzi –, amiről pályája elején nem is álmodott. Majd beszédét Szent Pál szavaival zárta: „A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, a hitemet megtartottam.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában