Vérszívók

2021.06.06. 20:00

Csípnek a kullancsok, elkezdődött az invázió Baranyában

Az enyhe télnek köszönhetően idén is rengeteg a kullancs – fontos tudni, hogy a vérszívó által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás elleni vakcina és a koronavírus elleni védőoltás nem zárja ki egymást.

Wald Kata

20210426 Nyíregyháza fotó: Dodó Ferenc DF Kelet-Magyarország Erdei séta illusztráció.

Fotó: DODÓ FERENC

Aki a szabadban tölti az idejét, tapasztalhatja, hogy idén is rengeteg a kullancs. Nemcsak az erdőkben, hanem kertekben, játszótereken, kutyafuttatókon, strandokon is fellelhetők a vérszívók.

– A kullancs által okozott betegségek közül hazánkban elsősorban a Lyme-kór és a vírusos agyvelőgyulladás fordul elő – hívja fel a figyelmet a Baranya Megyei Kormányhivatal.

A Lyme-kór antibiotikummal általában jól gyógyítható, védőoltással nem megelőzhető betegség. Legjellegzetesebb tünete a vándorló bőrpír. A vírusos agyvelőgyulladásos fertőzések jelentős része viszont tünetmentes. Minden ötödik betegnél azonban egy lázzal és a központi idegrendszer gyulladásával járó szakasz jelentkezik, a csípés utáni 3-4. héten. A betegség ilyenkor kórházi ellátást igényel.

– Specifikus terápia nincs, de a fertőzés védőoltással megelőzhető, amelynek beadására a késő ősztől kora tavaszig tartó időszak javasolt leginkább – közölte a kormányhivatal. Ha azonban nagy a kockázata a kullancscsípésnek, más időszakban is kérhető az injekció. Ez esetben fokozottan kell ügyelni arra, hogy az oltás beadása után közvetlenül, amíg a védőhatás ki nem alakul, a túlzott immunválasz elkerülése érdekében lehetőleg ne érjen bennünket kullancscsípés.

Fontos, hogy a koronavírus elleni vakcina és a kullancs elleni védőoltás beadása között javasolt legalább két hetet várni.

Hosszú ideig látható marad a helye

A hazánkban is megtalálható kullancslegyek, jóllehet nincsenek rokonságban a kullancsokkal, csípésük ugyanolyan kellemetlen. Előszeretettel támadják meg a kirándulókat, és napokig, akár egy-két hétig is eltartó, duzzadt, erősen viszkető sebet hagynak maguk után, aminek nyoma még hosszasan látszik a bőrön – akárcsak a kullancs csípése esetében. Ha egyszer ránk telepedett, azonnal a ruha vagy a testredők alá igyekszik, így fokozottan kell figyelni minden viszkető jelre, hogy időben megszabaduljunk tőle.

Fejlődésük is rendhagyó, hiszen a lárvák az anya testén belül fejlődnek, és születés után szinte azonnal bábozódni kezdenek. A bábokból kikelő imágók gazdaállatot keresnek maguknak, ahol megtelepszenek, és vérszívó életmódot folytatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!