Egyedülálló komplexum

2021.06.24. 11:30

Dinó kerül a komlói könyvtár és muzeális gyűjtemény tetőterébe

Készülnek a könyvtár és muzeális gyűjtemény átalakításának a tervei – cél, hogy a hazánkban egyedülálló komplexumot eredményező kivitelezés még az idén megkezdődjön.

Wald Kata

Fotó: Löffler Péter

Augusztus közepére várhatóan elkészülnek a József Attila Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény átalakításának a tervei, a negyedik emeletre kerülő látványelemek tervezése is halad – cél, hogy a közbeszerzési eljárások lefolytatását követően még az idei évben elkezdődjön az építkezés.

Tíz évvel ezelőtt az épület kívülről újult meg, most a teljes belső korszerűsítés van soron. Mint ismeretes, a tavaly év végén született kormányzati döntés szerint 900 millió forintot kapott az intézmény a fejlesztésre – a forrásnak köszönhetően a jelenleg üresen álló tetőtérben egy látogatóközpontot alakítanak ki, ahol a Dino-projekt kap majd helyet.

A tervek szerint egy kisebb moziterem és három tematikus kiállítóterem kerül majd az épület legfelső szintjére. Ahhoz pedig, hogy a létesítménynek ez az új, látványelemeket tartalmazó része megközelíthető legyen, a meglévő belső terek is megújulnak: a bejáratnál recepció fogadja majd a vendégeket, ezen kívül a felnőttkönyvtár és az irodák is korszerűsödnek.

– Ezek a munkálatok mind épületen belüliek, így télen is végezhetők – cél, hogy még az év vége előtt a munkaterületet átadjuk a kivitelezőnek – tájékoztatta lapunkat a részletekről Polics József, Komló polgármestere. A beruházásnak jövő év végéig kell elkészülnie.

Kaptár és elkerülő út is épül

A tavaly év végén négy komlói projekt megvalósítására kapott 3,5 milliárd forintos kormányzati támogatásból épül meg a művészeti és kézműves csoportoknak új otthont adó Kaptár is, valamint a Bétai elkerülő út – mindkét beruházás esetében heteken belül kiírják a közbeszerzést. A Kisbattyánba vezető út megújítása is egyike a négy projektnek, a munkálatok már zajlanak. A komlói könyvtár és muzeális gyűjtemény pedig egy kuriózumnak számító komplexummá válik a fejlesztés eredményeként, hiszen összesen négy szinten közgyűjtemények, könyvtár, és a múzeumhoz kapcsolódó, élményelemekkel tarkított látogatóközpont is várja majd az érdeklődőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!