Visszaköszön a múlt

2021.06.09. 20:00

Drágán vesz telket az önkormányzat a japán üzemnek?

Magáncéget juttatnak előnyhöz a város helyett – figyelmeztetett a Fidesz, amikor a szocialista városvezetés 2007-ben elindította a mai Déli Ipari Park helyén fekvő, akkor még olcsó föld átminősítését gazdasági területté.

Vizvári Soma

A város nem, csak a kezdeményező magáncég fog jól járni vele – ezt jósolta az akkori ellenzék, amikor az előző szocialista városvezetés idejében, 2007-ben felmerült, hogy a Málomtól délre fekvő szántóföldet gazdasági területté minősítsék át.

Mint ismert, azóta a területen létre is jött a Déli Ipari Park, amelyre a japán Seiren nemsokára 23 hektáron épít üzemet. Csakhogy az ipari parkban az önkormányzat csupán nyolc és fél hektárral rendelkezik, ezért a fennálló tizennégy és fél hektárt az osztrák tulajdonostól kell megvásárolnia a városnak.

A japán cég Pécsre költözését illetően természetesen a jelenlegi baloldali városvezetés és a jobboldali ellenzék között egyetértés van.

Viszont a Fidesz már 2007-ben arra hívta fel a figyelmet, hogy miután a telek átminősítése megtörténik, az ingatlan értéke megsokszorozódik, és milliárdokat ér majd. Majdik Miklós fideszes képviselő akkor úgy érvelt: ahelyett, hogy a Pécsett meglévő, hasonló jellegű fejlesztésekre kijelölt önkormányzati ingatlanokat hasznosítanák, egy magáncéget juttatnak előnyhöz – ezzel pedig elősegítik a városi ingatlanok elértéktelenítését.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk: Szijjártó Péter április közepén jelentette be, hogy az autóipari termékeket gyártó Seiren japán nagyvállalat üzemet telepít Pécsre. A beruházás összértéke 15,2 milliárd forint, amelyhez a kormány 4,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít. A városban felépülő 26 ezer négyzetméteres üzemben környezetbarát módon előállított, szintetikus bőrből készült üléshuzatot fognak gyártani az európai autópiac számára, és több mint 170 főt foglalkoztatnak majd. Az új üzemben várhatóan 2022-ben indulhat meg a termelés.

Beszántatta volna a Jobbik jelöltje

Emlékezetes, amikor 2014-ben Gyimes Gábort, a Jobbik akkori polgármesterjelöltjét egy interjúban arról kérdezték, Pécs környékén hol lehetne nagy területen mezőgazdasággal, élelmiszeriparral foglalkozni, a Déli Ipari Parkot jelölte meg. A politikus úgy vélekedett „az is művelhető föld, több száz embernek adhatnánk ott munkát”. Gyimesi tehát nem volt mindig híve a baloldal vezetése alatt elindult projektnek, mára persze nem ekkora a súrlódás közte és a szocialisták között. Mint ismert, a Jobbik helyi elnöke segítette Péterffy Attila választási kampányát, és minden jel szerint a hála nem maradt el. Gyimesi ugyanis tavaly mint „online marketing kommunikátor” kapott munkát a Zsolnay Örökségkezelőnél, közel félmilliós fizetéssel, amiről sokan úgy vélik, ezt kapta cserébe, amiért beállt Péterffy mögé. Az elméletet alátámasztani látszik, hogy Gyimesi életrajzában nem találni marketinges tapasztalatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!