vérbeli politikus?

2021.06.29. 07:00

Egyetemi közéletben edződött a Bognárt kiszorító Zag Gábor

Meglehetősen furcsa körülmények között lett alpolgármester milliós fizetéssel Zag Gábor saját párttársa kárára. De kicsoda a DK politikusa, aki nem olyan rég még országgyűlési képviselőjelölt volt?

Vizvári Soma

Fotó: Laufer László

Sokakat felháborított bal- és jobboldalon egyaránt az a mód, ahogy a DK-s Zag Gábort nemrég alpolgármesterré választotta a pécsi közgyűlés. Mint ismert, Zag annak idején aláírta azt a tizenkét pontból álló ultimátumot, melynek egyik követelése az volt, hogy párttársa, Bognár Szilvia kapja vissza az elvont alpolgármesteri hatásköreit Ruzsa Csabától és Nyőgéri Lajostól.

Most azonban úgy tűnik, valahogyan sikerült meggyőzni Zag Gábort, hogy felejtse el Bognár védelmezését, és üljön be a helyére illetménnyel és költségtérítéssel együtt havi egymillió forinttért. Szinte ezzel párhuzamosan vissza is lépett a Baranya 2-es számú választókörzetében megrendezendő előválasztástól, de sebaj, mert az MSZP úgyis árván hagyta saját tagját, Szakács Lászlót, így a DK-nak máris lett új jelöltje.

Honnan jött Zag Gábor, hogy ennyire ügyesen lavírozta be magát a bőséges és biztos fizetéssel járó, kényelmes alpolgármesteri székbe a bizonytalan országgyűlési megmérettetés helyett? A DK politikusa 2019 óta önkormányzati képviselő, de a „szakmát” nem ma kezdte. Már egészen fiatalon jó érzékkel szerzett olyan pozíciókat, amelyek komoly juttatásokkal jártak. Volt a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) elnöke. Az évek során hallgatói képviselőként nem kis summát vitt haza, összesen körülbelül 6,6 millió forintot.

Végzettségét tekintve technika szakos tanár, de tíz évvel ezelőtt a PTE Bölcsészettudományi Karán felvette a politológiát, amelyet saját, és a DK honlapján található önéletrajza szerint máig nem végzett el. Ugyanígy áll a jogi karon 2013-ban megkezdett igazságügyi igazgatás szakkal is. Hogy minek kezdett bele ennyi mindenbe? A szakhalmozás oka valószínűleg nem más, mint hogy Zagnak szüksége volt a jogviszonyra ahhoz, hogy a jól fizető EHÖK-ös állásban maradhasson.

Párttársától vehette át az alpolgármesteri széket

A DK újdonsült pécsi alpolgármestere tehát klasszikus HÖK-ben edződött politikus, és úgy tűnik, a pártelnököt, Gyurcsány Ferencet sem zavarja, hogy ilyen karakter került az önjárásra hajlamosabb Bognár Szilvia helyére.

– Nekem kitűnő a véleményem Zag Gáborról és Bognár Szilviáról is. Zag Gábor nem is olyan régóta volt frakcióvezető, de egy pont után ezeket a finom mozgásokat, amihez közvetlen jogköröm, behatásom, befolyásom nincs, nem akarom minősíteni. De nyilvánvalóan van valami feszültség – így kommentálta a néhai miniszterelnök azt a saját pártján belüli leszámolást, melynek során Zag Gábor nemrég átvehette párttársától az alpolgármesteri széket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!