Óvatosan!

2021.06.01. 14:00

Egy pécsi is felkerült a veszélyes gyalogátkelők listájára

Több gyalogosgázolás történt az elmúlt években Pécsen a Komlói úton, amely felkerült a legveszélyesebb gyalogátkelőhelyek közé az országban.

Zsigmond József

A veszélyes gyalogátkelőhelyeket gyűjtötte össze az országból a lakosok ajánlása által egy cég. Összesen több mint száz veszélyes gyalogátkelőről kaptak jelzést, a legtöbb szavazatot elérő helyszínen a cég saját forrásból készít egy okoszebrát. A listára egy pécsi gyalogátkelőhely is felkerült a Komlói úton.

Az elmúlt években több gyalogosgázolás történt a Komlói úton. Idén május 21-én egy 31 éves férfit ütöttek el a zebrán, aki könnyebb sérüléseket szenvedett. Sajnos halálos gázolás is volt ezen a szakaszon, tavaly egy idős nő vesztette itt életét, illetve 2019-ben egy 15 éves fiút ütöttek el, aki súlyosan megsérült.

A versenyben összesen 200 758 szavazat érkezett, az első helyezett Ózd lett, Pécs leszorult a dobogóról, a negyedik helyen végzett. Míg korábban csak az első helyezett számára készítette volna el ingyen az okoszebrát a cég, a nagyszámú szavazatot látva úgy döntöttek, a második helyezettnek, a váciaknak is elkészítik.

Mint lapunk érdeklődésére a cég munkatársa közölte, megkeresik a többi nevezőt is, mivel az okoszebra kialakítására pályázhatnak az önkormányzatok, így a pécsi is, mely révén a Generali a Biztonságért Alapítvány a kivitelezési költségek ötven százalékát vállalja.

Sötétben is látszik a gyalogos

A cég Pécsen két helyen alakított ki okoszebrát, a Nagy Imre úton és a Lánc utcában. Az általuk készített okoszebra egy mozgásirány-érzékelő szenzorokkal, az út két szélén elhelyezett kamerákkal és útburkolatba helyezett aktív LED-prizmákkal ellátott rendszer. A LED-ek csak akkor villognak, ha a járókelő áthalad a zebrán vagy megközelíti azt. Kialakítása körülbelül hárommillió forintba került. A speciális eszközből érkező fényjelzés éjszakai körülmények között akár egy kilométeres távolságból is észlelhetővé teszi a gyalogost. Mérések szerint, ahol már telepítettek hasonló zebrát, ott az autósok megállási hajlandósága 55 százalékról 76 százalékra növekedett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!