megkezdődtek a munkálatok

2021.06.10. 14:00

Életveszélyes volt a pécsi laktanya, egy részét elbontják

Huszonöt éve egy korábbi állapotfelmérés megállapította, hogy életveszélyes a pécsi tűzoltólaktanya az Engel János úton, amit az 1980-as évek elején építettek, ám az elmúlt időszakban nagyobb fejlesztés, korszerűsítés nem történt az épületen.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

Hosszú ideig kellett várni, a 2010-es évek közepéig, hogy döntés szülessen arról, hogy 2,23 milliárd forintos becsült költséggel új laktanya épüljön a régi mellett, amelynek egy részét elbontják. A terv az volt, hogy a födémen parkolót és sportlétesítményt építenek, illetve a kertvárosi őrsöt 790 millió forintból építik meg. A két laktanyára több közbeszerzést írtak ki, ám egyik sem volt eredményes.

– A közbeszerzések jelentős mértékben elhúzódtak, emiatt a kivitelezést nem lehetett hamarabb megkezdeni, így csak idén márciusban indulhatott meg – válaszolta a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra a kérdésünkre, hogy mi hátráltatta a két laktanya megépítését. Hozzátették, hogy az Engel utcai beruházás a jelenlegi laktanya mellett indul meg, míg a Tüzér utcai épület zöldmezős beruházással valósul meg európai uniós forrásból, összeg szerint 5,994 milliárd forintból.

Mint megtudtuk, az Engel János utcai beruházás 2022 őszére készülhet el. A jelenlegi sportpálya területére húzzák föl az új, lapostetős épületet, amely több mint 6300 négyzetméteres lesz. Ezt követően a mostani laktanyát részben elbontják, az alagsori részt felújítják, itt raktárakat és a különleges szerek tárolására szolgáló szerállásokat alakítanak ki, a felújított, és immár kellően teherbíró alsó szint fölé kerülnek a parkolók, és a napelemrendszer.

Sportpálya is lesz

A projekt másik eleme, a Tüzér utca és a Megyeri út csomópontjában induló zöldmezős beruházás jövő nyárra fejeződhet be, ahova a pécsi kirendeltség és a hivatásos tűzoltó-parancsnokság egy része költözik majd. A földszinten négy szerállás, hírközpont és technikai helyiség épül, ezek fölött alakítják ki a 24 órás szolgálathoz szükséges helyiségeket. Az ingatlanon sportpálya, magasnyomású teherautómosó és gépkocsigarázsok is épülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!