Ne simogassuk a kisállatot!

2021.06.05. 18:30

Ha egyedül találjuk a gidát, nem jelenti azt, hogy elárvult

A tavasz az erdőben az utódnevelés, agancsfelrakás időszaka.

T. V.

20210527 Zalaegerszeg Őzgida az Olai Ferences templom kertjében. Kapott fotó! Zalai Hírlap

Ezekben a hetekben születnek az őzgidák, illetve a gímszarvas- és dámborjak, s egy erdei kirándulás vagy mezei séta során van rá esély, hogy megpillantunk egy-egy kisállatot. A szakemberek mindenkit figyelmeztetnek, hogy az állatokhoz a legtöbb esetben nem ajánlott túl közel menni, ugyanis nem minden magányos gida igényel emberi segítséget. Ha fűben fekvő, csendben lévő gidát látunk, az anyja bizonyára a környéken van, szándékosan fektette el, hogy ne hívja fel rá a ragadozók figyelmét.

Mint az Országos Magyar Vadászkamara is időről időre figyelmezteti az erdőjárókat, az őzgidát a suta akkor hagyja egyedül, ha veszélyt érez vagy táplálkozik. A gida ilyenkor ösztönösen meglapul, próbál beleolvadni környezetébe.

Bármilyen aranyos is a kisállat, nem szabad a házi kedvenceknél megszokott módon megsimogatni vagy hozzáérni. Sőt, lehetőleg ne is közelítsük meg. Mert ilyenkor a gidán és környezetén rajta marad az ember szaga, ezért az anyja már nem fogja elfogadni, szoptatni. S a kicsiknek az anyjuk nélkül minimális az esélyük az életben maradásra. Az anyaállatokat a kutyák szaga is elriaszthatja, megzavarhatja. Ezért ebben az időszakban fokozottan figyeljünk az ebekre, ne engedjük a kutyánkat szabadon, tartsuk őket pórázon.

Azonban, ha olyan helyen találunk kisállatot, ahol úgy érezzük, hogy veszélyben van, célszerű az emberi beavatkozás, a szakemberek – így például a területileg illetékes vadásztársaság vagy nemzeti park – értesítése. Fontos tudni azt is, hogy lopásnak minősül, ha valaki hazaviszi az erdőben talált elárvultnak hitt kisállatot, mert az élő vad az állam tulajdona, elejtése után pedig a terület vadgazdálkodójáé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában