örülünk! Örülünk?

2021.06.29. 20:00

Idén sincs szükség a nyelvvizsgákra a diplomához

A 2020-as évhez hasonlóan a vírushelyzetre tekintettel idén is nyelvvizsgamentességet kaptak az egyetemisták.

F. Sz.

2019.11.06. Győr Egyházmegye fenntartásában működő Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda sajtótájékoztató. képen: Ódor Barnabás diákönkormányzati tag, Németh Laura diákönkormányzat alelnöke, Nagy Csaba Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános iskola és Óvoda igazgató, Dr Veres András Győri Egyházmegye Megyéspüspök, Kriston Pál Győri Egyházmegye KESZ Igazgató, Csöbönyei Adrienne EUROEXAM nyelvvizsga központ kiemelt ügyfélkapcsolati koordinátor Fotó: Mészáros Mátyás MM Kisalföld

Fotó: Mészáros Mátyás

A korábban kiadott kormányrendelet értelmében mindenki aki augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tesz, az nyelvvizsga ellenében is készhez kapja diplomáját. A Pécsi Tudományegyetemen a záróvizsgázók mintegy 40 százalékát érinti ez a szabályozás.

A koronavírus-helyzet javában megbolygatta az egyetemek életét is. Eddig ugyanis a végzős hallgatók akkor vehették át diplomájukat, ha legalább egy élő idegen nyelvből államilag elismert, középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsga-bizonyítvánnyal rendelkeztek. Ez alól kaptak most mentességet.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának becslése alapján több tízezer fiatal állhat munkába a nyelvvizsga-amnesztiának köszönhetően. „Visszajelzéseitek és intézményi felmérésünk is azt mutatja, hogy a Covid túl nagy akadályokat görgetett a fiatalok elé: sokan azért nem tudtak nyelvvizsgát szerezni, mert az egyeztetett vizsgaidőpontokat a korlátozások miatt le kellett mondani. Ez főleg a szaknyelvi vizsgákat, de sok nyelvből általános vizsgákat is érintett” – írja a HÖOK a közösségi oldalán.

– A Pécsi Tudományegyetemen idén záróvizsgázó hallgatók mintegy 40 százaléka nem rendelkezik a szükséges nyelvvizsgával a záróvizsga időpontjában. A kiadott kormányrendelet az alap, osztatlan és mesterképzésekben záróvizsgázókra vonatkozik, így körülbelül 1400 záróvizsgázó pécsi hallgató lehet érintett, de ez a szám majd csak a záróvizsgák lezárulta után pontosítható és véglegesíthető. A kormányrendelet alapján nyelvvizsga-mentességgel kiadott oklevelek teljes értékű okleveleknek minősülnek, a hallgatóknak további feltételeket nem kell teljesíteniük. A hír hatására a sikeres záróvizsgát tett, de a megfelelő nyelvvizsgával nem rendelkezők közül sokan jelentkeztek, és azóta is folyamatos az érdeklődés. A tanulmányi ügyfélszolgálatokon minden szükséges információt megkapnak a hallgatók – tudtuk meg a Pécsi Tudományegyetem Oktatási Igazgatóságának válaszából.

Címkék#nyelvvizsga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában