Gyurcsánytangó Pécsen

2021.06.04. 14:20

Igent mondtak a japán cégre, és a befektetési tőkealapra is

Péntek délelőtt tartottak online konzultációt a pécsi önkormányzat képviselői, amelyen több napirendi pontról is döntés született. A közgyűlés mind a Seiren japán céggel, mind pedig a hárommilliárd forintos városi tőkealapról szóló szerződés részleteivel kapcsolatos pontokat elfogadta az ellenzék egyetértésével.

Vizvári Soma

Mivel a Seiren cégnek huszonhárom hektárnyi területre van szüksége a Déli Ipari Parkban, a városnak viszont ott csak nyolc és fél hektár ingatlana van, mielőtt a Seiren megvásárolja a területet, telekegyesítést kell végrehajtani. Ennek érdekében az önkormányzat a park osztrák tulajdonosától megveszi a szükséges tizennégy és fél hektárt. Erre mondtak igent pénteken a képviselők az ellenzék támogatásával. A közgyűlés ezen kívül a gyár leendő területén elvégzendő földmunkák és közműmunkálatok végrehajtását is megszavazta. Ahogy arról korábban már beszámoltunk: Szijjártó Péter április közepén jelentette be, hogy az autóipari termékeket gyártó japán nagyvállalat üzemet telepít Pécsre. A beruházás összértéke 15,2 milliárd forint, amelyhez a kormány 4,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít. A városban felépülő 26 ezer négyzetméteres üzemben környezetbarát módon előállított, szintetikus bőrből készült üléshuzatot fognak gyártani az európai autópiac számára, és több mint 170 főt foglalkoztatnak majd. Az új üzemben várhatóan 2022-ben indulhat meg a termelés.

A kögyűlés az állami hátterű MFB Invest Zrt.-vel korábban aláírt hárommilliárd forintos városi tőkealapról szóló szerződés részleteire is rábolintott. A testület döntése értelmében a tőkelap mellett egy háromtagú Befektetési Bizottság is működik majd, amely az alap befektetési döntéseit előkészítő, azt megtárgyaló és ajánlásokat megfogalmazó konzultatív testület lesz. A városvezetés a grémiumba az MFB Invest Zrt. delegálta tag mellé Ruzsa Csaba gazdaságért felelős alpolgármestert és Csizmadia Péter képviselőt, a Fidesz pécsi közgyűlési frakcióvezetőjét javasolta. Ahogy arról korábban lapunk beszámolt: a részben közvetlenül, részben közvetetten állami tulajdonban álló MFB Invest Zrt.-vel a tárgyalási folyamatok még az előző városvezetés idején indultak el.

Hoppál Péter pécsi fideszes parlamenti képviselő márciusban, a megállapodás aláírásakor leszögezte: „Örülök annak, hogy az állami hátterű bank, a kormány is támogatta a pécsieket. Ez is ékes bizonyítéka annak, hogy nem büntetik a várost, és éppen az ellenkezője igaz annak, amit a városvezetés időről időre sejtet, vagy éppen kijelent a kormányról”.

Felköszöntötték Gyurcsány Ferencet

„Szégyen!” – így kommentálta Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője hivatalos Facebook-oldalán, hogy Siposné Bikali Éva, a DK pécsi képviselője a nemzeti összetartozás napján reggel a város közgyűlésén Gyurcsány Ferencet köszöntötte a 60. születésnapján. Kővári János emlékeztetett: a DK elnöke a határon túli magyarok magyar állampolgárságának megtagadására buzdította a választókat a 2004. december 5-i népszavazáson. „Mikor, ha nem ma? Hisz ma van Gyurcsány Ferenc 60. születésnapja?!” – válaszolta hozzászólásban Siposné Bikali Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában